Vágólapra másolva!
Gyermekenként 30.450 forint iskolakezdési támogatást adhatnak a munkáltatók dolgozóiknak 2014-ben. A támogatás béren kívüli juttatásnak minősül, minden olyan szülő megkaphatja, aki családi pótlékra jogosult - tájékoztat a NAV.
Vágólapra másolva!

A juttatás maximális értéke 30.450 forint gyermekenként, tehát a támogatást annyiszor lehet egy dolgozónak megítélni, ahány gyereket nevel. Egy gyermek után mindkét szülő kaphat támogatást. Az iskolakezdési támogatás utalvány formájában adható, amely az év végéig használható fel tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlására. Az utalvánnyal közvetlenül a pénztáraknál fizethetnek a szülők, utólag nincs lehetőség számla elszámolására.

Kik kaphatnak?

Minden olyan alkalmazott kaphat támogatást, aki gyermeke után családi pótlékra jogosult. Adható még kirendelt alkalmazottaknak és társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjának. Ha a szülők ugyanott dolgoznak, a munkáltató mindkettejüknek adhatja a közös gyermek után a támogatást, feltéve, hogy mindkét szülő jogosult a gyermek után családi pótlékra. A juttatást azok a szülők is megkaphatják, akik gyermeke csak most készül az első osztályba.

Kinek kell utána adózni?

A juttatás után a munkáltató fizeti a közterheket: 16 százalék személyi jövedelemadót (szja) és 14 százalék egészségügyi hozzájárulást (eho). Ha a támogatás meghaladja a 30.450 forintot, a többlet után 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetnie a munkáltatónak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!