A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Újabb sztrájk a Lufthansánál?

Vágólapra másolva!
Hamarosan ismét sztrájkba léphetnek a Lufthansa pilótái, miután nem tudtak megegyezni a légitársasággal a béremelések és a nyugdíjkorhatár megtartásának ügyében. A Lufthansának semmiképp sem jönne jól egy újabb sztrájk, ami miatt a vállalat erőteljesen törekszik a megegyezésre. 
Vágólapra másolva!

Újabb sztrájk jöhet

Újabb sztrájk fenyegeti a Lufthansát, miután tegnap elakadtak a bértárgyalások a dolgozókat képviselő szakszervezet és a légitársaság között. A szakszervezet már közölte, hogy a megegyezés hiánya miatt hamarosan bejelenthetik az újabb munkabeszüntetést, amiről természetesen 48 órával annak megkezdése előtt értesíteni fogják a társaságot.

A felek leginkább a pilóták korai nyugdíjazásának kérdésében nem értenek egyet, a szakszervezet ugyanis azt szeretné, hogy a pilóták megtarthassák azt a jogot, hogy a stresszes munka miatt már 55 éves korukban nyugdíjba mehessenek. A Lufthansa ezen a jogon szigorítana, és inkább 61 évre tolná ki a határt.

Ezen túl a béremelések ügyében sincs teljes egyetértés, a pilóták elutasították a vállalat azon javaslatát, mely öt százalékos béremelésről szólt a következő négy évre. Az alkalmazottak azt szeretnék, ha a béremelések legalább haladják meg az átlagos inflációt, ami 0,8 százalékos volt Németországban júliusban éves alapon.

A Lufthansa Business Class egy Boeing 747-8-as gépen. Forrás: Lufthansa

A tárgyalások elakadása miatt megnőtt az esélye, hogy a pilóták újra munkabeszüntetéssel próbálják rákényszeríteni az akaratukat a légitársaságra, amire tavasszal már volt példa. Áprilisban egy három napos sztrájkot hajtottak végre az alkalmazottak, ami legalább 60 millió eurós költséget jelentett a német vállalatnak, nem beszélve arról, hogy számos járatát törölnie kellett a cégnek. Az akkori sztrájk nagy szerepet játszott abban, hogy a társaságnak júniusban vissza kellett vágnia idei eredményvárakozásait, amire akkor hatalmas zuhanással reagáltak a részvényei.

A befektetők attól tartanak, hogy egy újabb sztrájk tovább ronthatja az eredményeket. Ráadásul a légitársaságok számára az év egyik legforgalmasabb időszakában maradhatnak otthon a pilóták, ami felerősítené a munkabeszüntetés negatív hatásait.

Iparági szakértők szerint a befektetőket az is aggaszthatja, hogy a szakszervezet látszólag nem igazán veszi figyelembe a Lufthansánál zajló átszervezéseket, melynek keretében jelentős költségcsökkentéseket igyekszik végrehajtani a légitársaság. A Score néven futó programjuktól azt várják, hogy annak révén az üzemi eredmény idén 1 milliárd euróra, jövőre 2 milliárd euróra javul. A júniusi profitwarning előtt még 1,5, illetve 2,65 milliárd eurós nyereségre számítottak ezen a soron.

Forrás: Investor.hu

A pilóták újabb követelései ezeknek a céloknak az elérését sodorhatják veszélybe, mivel ők már amúgy is a legjobban fizetett alkalmazottak közé tartoznak, és a béreik jelentős költségeket jelentenek a cégnek. A pilóták éves kezdőfizetése 55 ezer eurónál kezdődik a Lufthansánál, és ez a nyugdíjazás előtt akár 255,5 ezer euróra (közel 80 millió forint) is felkúszhat. Mivel a vállalat nagyjából 9 ezer pilótát alkalmat, éves szinten több tízmillió eurót tesz ki az ő fizetésük.

A nagyobb légitársaságok közül a Lufthansának a legnagyobbak az ülőhelykilométerre jutó költségei. Az idei második negyedévben ezek a költségek 9 eurócentet tettek ki ülőhelykilométerenként, miközben a nagy riválisok közül az Air France-KLM-é például 6,8 eurocentet, az IAG-nál 5,1 eurocentes ez az érték.

Forrás: Céges jelentések, Investor.hu

A Lufthansa inkább megegyezne

A Lufthansa ezek miatt mindenképpen el szeretné kerülni, hogy a pilótái sztrájkba lépjenek, és a legfrissebb hírek szerint hajlanak a megegyezésre. A vállalat folytatni szeretné a tárgyalásokat, és levelet is küldtek a szakszervezetnek, hogy feloldják a patthelyzetet.

A befektetők viszont egyelőre nyugtalanok, ami miatt a Lufthansa részvényei 0,7 százalékos mínuszban mozognak ma. A papírok közel kétéves mélypontról igyekeznek talpra állni.

Lufthansa napi grafikon (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!