A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Mindenki érzi, hogy mást kell csinálni

.
Újhelyi István, az Országgyűlés alelnöke az MSZP
Újhelyi István
Vágólapra másolva!
Ujhelyi István szerint sziszfuszi munkával újjá kell építeni az MSZP szinte eltűnt vidéki hálózatát. A Deák-kör felbukkanása pedig szerinte nem a törésvonalak, hanem egy életképes demokratikus berendezkedés jele. Azt mondja: a párt akkor tudott igazán sikeres lenni, ha több szellemi műhely is működött benne.
Vágólapra másolva!

Egyetlen jelölt jelentkezett csak az MSZP elnöki posztjára, az alelnöki és elnökségi helyekért viszont többen is megmérkőztek. Elnöknek lenni most hálátlan feladat, de azért jó a tűzközelben lenni?

Nagyon súlyos kudarcok után van a Magyar Szocialista Párt, és általában a magyar ellenzék egésze. Most valóban nem egy hálás, győztes és könnyű feladat pártelnöknek, vagy éppen a párt bármely tisztségviselőjének jelentkezni.

Milyen pártot vett át az új vezetés?

Aki azt gondolja a Fidesz oldaláról, hogy egy-két választási vereség pofonja minket véglegesen a földhöz vág, az téved. Mindenki érzi, hogy mást kell csinálni és másként, mint ahogy ezt eddig tettük. Megvan a hajlandóság arra, hogy valami újat mutassunk magunkból.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nagyon sokan felróják az MSZP-nek, hogy eltűnt vidékről. Felmorzsolódott a szervezete, a támogatottsága. Sok helyen a korábbi MSZP-s támogatók átálltak a Jobbikhoz. Az, hogy három vidéki alelnök lett és egy vidéki elnökhelyettes tud ezen változtatni?

Nem ezért lett, így alakult. Azt fogalmaztam meg az alelnöki pályázatomban, hogy egyszerűen nem fordulhat elő, hogy az ország 3200 településének mindegyikén ne legyen ott egy barátunk, egy tagunk. Valóban igaz, hogy vannak olyan kistérségek, ahol a szocialista párt, mint mozgalom, mint közösség szinte megszűnt létezni. Mindig vannak jelöltjeink, de mögöttük mintha kiüresedett volna a közösség. Azon kell dolgoznunk, hogy ezen változtassunk.

A másik hiányosság, amit rendre felrónak a szocialista pártnak az az, hogy nem voltak olyan üzenetei, amivel a választók azonosulni tudtak. Sok tekintetben baloldalibb volt a Fidesz, mint az MSZP. Vegyük például a rezsicsökkentést.

Az üzenet szótól – bár mi, politikusok kezdtük el használni – bocsánat, de falra mászok. A magyar választónak pontosan abból van elege, hogy a politikai pártok egy-egy óriásplakáton üzennek neki. Ezért elkezdtem használni az ’érintkezés’ kifejezést, nekünk ugyanis ott kell lenni, ahol a magyar választók élnek, és megkérdezni, hogy miként látják a mai magyar valóságot, a hétköznapjaikat. Egy baloldali pártnak például arra kell programot kitalálnia, hogy miként lehet a külföldre ment hatszázezernél is több magyar fiatal sorsát megváltoztatni. Joggal hiányolja tőlünk, hogy miért nem sok ilyen kérdést tűzünk napirendre. Erre adott válasz például az általam indított hazaváró program, amely valós érdekképviseletet akar teremteni a gazdasági kényszeremigrációba menekülő magyaroknak. Hogy azok, akik haza akarnak jönni, meg is tudják tenni. Többek között ez az egyik fontos vállalásom európai parlamenti képviselőként és az MSZP alelnökeként is.

Forrás:Újhelyi István/Facebook

Mi lesz a párton belüli törésvonalakkal? A Deák-kör nem éppen azt mutatja, hogy ezek elsimulnának!

A magyar közvélemény ahhoz van hozzászokva, hogy az új állampártnak, az orbáni Fidesznek a törésvonalai nem látszanak. Az MSZP akkor volt sikeres, akkor tudott mindig választást nyerni, amikor ilyen műhelyek, kis szellemi körök sokasága dolgozott a párton belül vagy éppen a környezetében. Ezért kifejezetten üdvözlöm, hogy most már nemcsak egy, hanem több ilyen szellemi műhely is alakul.

Mi lesz a többi baloldali párttal? Tóbiás József azt mondta a megválasztása utáni beszédben: „baloldali pártot építenek, nem szivárványkoalíciót”. Ez azt jelenti, hogy nem terveznek semmiféle hosszú távú együttműködést, elvetik a pártszövetséget?

Hogy négy év múlva miképpen indulunk a választásokon, az egy későbbi döntés kérdése. Nekünk most az a feladatunk – és erről beszélt Tóbiás József is – hogy megerősítsük a saját mozgalmunkat.

Van még fluktuáció a baloldali pártok között?

Szerintem ez eddig sem volt jellemző, erről sokkal többet írt a sajtó.

És mi lesz az önkormányzati választásokon? Alakul a baloldali összefogás?

Természetesen! Szegeden, Miskolcon, Szombathelyen is teljes és széles körű összefogás van.

Budapesten mi lesz?

Budapest egy bonyolultabb város. A kerületek szintjén, a főpolgármester és a fővárosi önkormányzat szintjén is meg kell tudni állapodni. A fővárosi politikusaink, nap, mint nap dolgoznak ezen.

Az Együtt-PM az Európai Bizottsághoz fordul Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde miatt. Mellé áll-e esetleg ennek a kezdeményezésnek EP-képviselőként?

Hogyha látom, hogy az Együtt‑PM‑es kollégák pontosan mit nyújtanak be, akkor természetesen támogatni fogom. A belpolitikai – sokszor kicsinyes - háborúkat nem az Európai Parlament szintjén kellene megvívni. De, amit Orbán Viktor legutóbb Tusnádfürdőn kimondott, az, ahogy átírja a politikai rendszert, ahogy egyre inkább egy „szoftdiktatúrává”, egyetlen személy által uralt politikai intézménnyé silányítja le a teljes magyar politikai rendszert, éppen az a pont, amikor érdemes nemzetközi segítséget kérni. Erre fel kell hívni a figyelmet, hiszen közös európai értékeink semmivételéről, kidobásáról van szó. A magyar választók többségi döntéssel csatlakoztak Európához és az európai értékrendszerhez, amelyet Orbán most őszintén és vállaltan ki akar dobni az ablakon a saját hatalmi önkénye miatt. Úgyhogy van mit tennünk az ügyben, de előbb lássuk a levelet, és csak azután tudom megmondani: csatlakozom-e hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!