Nem okozott meglepetést az MNB

Vágólapra másolva!
Az elemzői konszenzussal összhangban nem változtatott a 2,1 százalékon álló alapkamaton az MNB monetáris tanácsa a mai ülésén.
Vágólapra másolva!
  • Sorban a harmadik alkalommal nem nyúlt az alapkamathoz az MNB monetáris tanácsa. A lépés következtében továbbra is történelmi mélységben, 2,1 százalékon áll az alapkamat. Ugyanakkor ezt megelőzően huszonnégy egymást követő ülésen is a jegybanki alapkamat vágása mellett tette le a voksát.
  • Október 14-én Pleschinger Gyula, monetáris tanácstag arról számolt be, hogy addig fenn kívánják tartani a jelenlegi kamatszintet, amíg csak lehet. Sőt, szükség esetén akár agresszív kamatemelésre is kész az MNB.
  • Nincs komoly mozgolódás a forint piacán a lépésre, az EURHUF továbbra is egy szűk sávban mozog 309-309,5 között. Jelenleg 309,25 közelében áll a jegyzés.
  • Érdekesség, hogy közben a svéd jegybank is kamatdöntést hajtott ma végre, ahol történelmi mélységekbe, 0 százalékra vágták az alapkamatot. Svédországban nincs alapkamat. Ezen egyébként korábban már az EKB is gondolkozott a piaci pletykák alapján, de végül egyéb más eszközökkel próbálja élénkíteni a gazdaságot.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!