Vágólapra másolva!
Vaskos pluszokat lehetett látni pénteken a Wall Streeten, és ma reggel a japán piaci is nagyot ugrott.
Vágólapra másolva!

Nagyobb rali alakult ki pénteken, a főbb tőzsdéken, a végén 1-1,6 százalékos pluszok jöttek össze, a legjobban a Dow Jones teljesített. Ezt a vártnál jobb gyorsjelentések, valamint makroadatok is segítették. A legnagyobb jelentők közül a General Electric (NYSE) 2,4, a Morgan Stanley (NYSE) pedig 2,1 százalékkal került feljebb. De a vártnál jobban alakult a Michigani fogyasztói index értéke is (tény: 86,4 pont, várt: 84,2 pont), míg a megkezdett lakásépítések száma megfelelt a prognózisoknak.

A főbb börzék nagyot ugrottak a hét eleji rosszabb teljesítmények után, és a főbb indexek 1,9-3,4 százalékos emelkedést mutattak be. Az élen a német és az olasz tőzsdeindex volt 3 százalék feletti meneteléssel.

A Yahoo! (Nasdaq) vezérigazgatója, Marissa Mayer akár fontos részleteket is közölhet arról, hogy miként szeretné újra növekedési pályára állítani az internetes üzletágat, írja a Wall Street Journal. Akár további költségcsökkentési bejelentések érkezhetnek, valamint információk arról, hogy milyen lehetséges akvizíciók jöhetnek későbbiekben.

Hongkongi és Abu Dhabi befektetési társaságok által vezetett csoport megvásárolná az Adidastól (Xetra) a Reebok márkát, írja a Wall Street Journal az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A hírek szerint 1,7 milliárd eurót fizetnének az egységért. Az Adidas még 2006-ban vásárolta meg a Reebokot, azonban a házasság nem hozta a megfelelő eredményeket.

Az SAP (Xetra) összbevétel soron minimálisan megverte az elemzői várakozásokat (tény: 4,26 milliárd euró, várt: 4,23 milliárd), köszönhetően a felhőszolgáltatás és a szoftverekhez kapcsolódó szolgáltatások jó teljesítményének. Üzemi eredménye gyengébb, míg adózott eredménye jobb lett a prognózisoknál a harmadik negyedévben. Viszont az idei évre csökkentette üzemi eredményére vonatkozó előrejelzését, most már 5,6-5,8 milliárd eurót vár a korábbi 5,8-6 milliárd euró helyett.

A vártnál gyengébb eredményeket közölt a Philips (Amszterdam), ugyanis a harmadik negyedéves tisztított EBITDA-ja 536 millió euró lett (várt: 554 millió). Bevétele is elmaradt az elemzői konszenzustól (tény: 5,55 milliárd euró, várt: 5,59 milliárd). Az elmúlt időszak nehézségei kezdenek csökkeni, így a működési teljesítmény tovább javulhat, a második féléves EBITDA viszont még kicsit elmaradhat a tavalyitól, ellenben 2016-os céljait továbbra is tarthatónak véli a menedzsment.

580 ezer darab autót hívhat vissza a Volkswagen (Xetra) Kínában hatósági vizsgálatok miatt, írja a Reuters. A 2011 májusa és 2014 májusa között gyártott New Sagitar modellek hátsótengelyeivel lehetnek problémák.

Ma tíz S&P500 komponens vállalat jelent, köztük a technológiai óriás, az Apple (Nasdaq). Ellenben fontos makroadat nem fog napvilágot látni hétfőn.

A WTI típusú kőolaj ára 83 dollár környékén ingadozik hétfő reggel, míg a Brent 86 dollár közelében mozog. Az arany árfolyama pedig már 1240 dollárnál jár.

Hatalmas rali bontakozott Japánban, a Nikkei tőzsdeindex 3,8 százalékot ugrott. De más piacokon is jó hangulat uralkodik, 0,4-1,6 százalékos pluszokat látni. A tokiói tőzsdének az is jót tett, hogy a jen újra gyengülésnek indult a múlt heti erősödések után, így a dollárral szembeni jegyzések 107,3-nál állnak.

A másik hír, ami jót tett a Nikkeinek, hogy az ország nyugdíjalapja azon dolgozik, hogy növelje portfoliójában a hazai részvények arányát. Jelenleg nagyjából 17 százalékon áll a japán részvények aránya, míg az új határ 25-30 százalék lehet, írja a Nikkei hírügynökség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!