Vágólapra másolva!
Szép pluszokkla fejezték be a napot a New Yorki tőzsdék hétfőn, az IBM viszont elkeserítette befektetőit. Ma Európában is kisebb pluszal indulhat a nap.
Vágólapra másolva!

A Nasdaq 1,4 százalékos, míg az S&P500 0,9 százalékos pluszban zárt tegnap, ellenben a Dow Jones tőlük lemaradva „csak” 0,1 százalékos emelkedést hozott össze. Az S&P500 ezzel a 200 napos mozgóátlaga közelébe került, de még nem tudta áttörni, jelenleg 1904 pontnál áll, ellenben a Nasdaq 100 index már a 200 napos fölött zárt. A Dow-t az IBM (NYSE) mélyrepülése rántotta vissza, ugyanis a technológiai óriás árfolyama 7,1 százalékot esett a vártnál lényegesen rosszabb gyorsjelentésre.

Nem hatotta meg a piacot, hogy a Dallasi Fed elnöke, Richard Fisher úgy nyilatkozott, hogy ő a QE3 program leállítására fog szavazni a jövő heti ülésen, mivel nem különösebben zavarja az elmúlt hetekben látott piaci volatilitás, és nem gondolja, hogy az infláció trendszerűen csökkenést mutatna. Fisher egyébként inkább héjának tekinthető, vagyis a szigorúbb monetáris politika híve.

A vezető tőzsdeindexek 0,4-1,5 százalékos mínuszt szedtek össze hétfőn, ugyanakkor ma reggel plusszal indulhat a kereskedés a tegnapi amerikai pluszok és a hajnali kínai makroadatok után.

A kínai GDP-növekedés 7,3 százalékra lassult a harmadik negyedévben az előző negyedévi 7,5 százalék után, viszont még ez is jobb, mint a várt 7,2 százalék. A szeptemberi ipari termelési adat már lényegesen jobban sikerült a prognózisoknál, hiszen 8 százalékos emelkedést láthatunk a várt 7,5 százalékkal, és az előző havi 6,9 százalékkal szemben.

Az adatok után inkább negatív a kép a vezető ázsiai börzéken, a hongkongi és a sanghaji tőzsdeindex 0,1-0,5 százalékos csökkenést mutat, míg Tokióban 2 százalékot esett a Nikkei a tegnapi nagy (+3,8 %) menetelés után. Egyedül a Sydney parkettnek sikerült 0,1 százalékos pluszt összehoznia.

Remek eredményekről számolt be az Apple (Nasdaq) negyedéves gyorsjelentésében. Mind árbevétel (42,1 milliárd dollár), mind pedig EPS soron (1,42 dollár) sikerült megvernie a várakozásokat. A különösen figyelt iPhone-értékesítések is jól alakultak, 39,3 millió darabot adtak el (várt: 37,5 millió), míg a bruttó eredményhányad 38 százalék lett, ami a menedzsment prognózisának felső szélét jelenti. A következő negyedévre a vezetőség 63,5-65,5 milliárd dolláros bevételt vár, ami szintén kedvezőbb az elemzői konszenzusnál. A jelentés után 1,5 százalékos pluszt szedett össze a papír, és 100 dollár felett állapodott meg.

Nagyot ugrott a BlackBerry (Nasdaq) árfolyama, miután a Benzinga.com portálon olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Lenovo megvásárolná a társaságot, méghozzá 15 dollárért részvényenként. Végül 8,5 százalékot emelkedett a részvényárfolyam a hétfői kereskedésben, míg zárás után további 1,6 százalékos pluszt szedett össze, így 10,5 dollár közelében van az árfolyam. A BlackBerry Lenovo általi felvásárlásáról ezzel együtt már korábban is voltak pletykák.

4,3 százalékkal zuhant a Chipotle Mexican Grill (NYSE) árfolyama, miután a cég gyengébb emelkedésére számít értékesítésében a jövő évet illetően. Ez pedig elhalványította a vártnál jobb harmadik negyedéves számokat is.

Tegnap délután tovább esett az olaj ára, mivel a befektetők továbbra is túlkínálatot valószínűsítenek a piacon. Ellenben a lejtmenet megakadt, ugyanis a WTI típusú olaj ára 83 dollárról 81,6 dollár közelébe csökkent, viszont ma reggel már 82,7 dollárnál áll, míg a Brent 86 dollárról ereszkedett le 84,5 dollár közelébe, míg ma reggel 85,4 közelében ingadozik.

Ma is sok érdekes gyorsjelentésre készülhetünk, többek között a Coca-Cola (NYSE), a McDonald’s (NYSE) is jelent nyitás előtt, míg zárás után a Yahoo! (Nasdaq) teszi közzé számait.

A Total (Párizs) elnök-vezérigazgatója, Christophe de Margerie egy moszkvai repülőgép balesetben elhunyt. A sajnálatos hírek a Total olajcég szempontjából is nehézségekkel járhatnak rövidtávon.

Az Akzo Nobel (Amszterdam) 32 százalékos profit bővülésről számolt be harmadik negyedévére vonatkozóan, a költségcsökkentéseknek köszönhetően. A pozitív eredmények is azt mutatják, hogy jó úton haladnak a 2015-ös tervek teljesítése felé, mondta el a társaság. A festékgyártó cég üzemi eredmény 11 százalékkal növekedett, 205 millió euróra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!