A kis- és közepes vállalatok a leggyakoribb versenyszabály-sértők

Vágólapra másolva!
A versenyjogi megfelelésről rendezett konferenciát csütörtökön a Gazdasági Versenyhivatal. Elhangzott, hogy az eljárások csaknem 70 százaléka kis- és közepes vállalatok ellen folyik.
Vágólapra másolva!

Ennek legfőbb oka az, hogy a vezetőik nem ismerik a versenyjogot – mondta Tóth András, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese. Kifejtette, hogy a GVH által elmarasztalt kkv-k egyharmada csődbe megy egy éven belül, mivel a fizetendő büntetés megroppantja őket. Hozzátette, hogy miután a cégvezetők jogi tanácsokat is a könyvelőjüktől kérnek, a versenyhatóság az ő képzésükkel viszi közelebb a versenyjogi követelményeket a kkv-khoz.

A cégvezetők másik jogi tájékozódási forrása az internet, ezért a GVH ott is jelen van képzési, felvilágosító programjával. Tóth András hivatkozott egy uniós felmérésre, amely szerint a magyar megkérdezettek elutasították a versenyt – következésképpen a piacgazdaságot –, és az állam szerepvállalását favorizálták. Úgy vélte, a versenyjog fontossága e megközelítés miatt sem ivódott be a köztudatba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről