A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

NAV-vizsgálat miatt bukhatnak a startupok

Vágólapra másolva!
Nem fordítanak elég időt az adózás megtervezésére, egyetlen adóhatósági vizsgálat tönkreteheti a startupokat – figyelmezetetett a Baker Tilly Hungária adótanácsadó cég.
Vágólapra másolva!

A cég közleményében azt írja, az újonnan induló cégeknél sokszor hiányoznak az alapszintű számviteli, adózási és vállalkozásirányítási ismeretek, ami különösen igaz a mostanában beinduló startup vállalkozásokra.

"A magyar startupokra az üzleti ötlettel elfoglalt alapítók jelentik a legnagyobb veszélyt a hosszú távú fenntarthatóság szempontjából, hiszen a jelentős adókockázatokkal működő, egyébként rendkívül sikeres cég működését akár egy rutin NAV-vizsgálat is ellehetetlenítheti. Ha pedig a szabálytalanságokra maguktól jönnek rá, akkor költséges és időigényes korrekciók és önellenőrzés árán lehet csak kiiktatni a veszélytényezőket. Azt is mondhatnánk, hogy egy cégnek sem jó az, ha a NAV készíti el az adóstratégiáját" - idézi a közlemény Kölber Ferencet, a cég ügyvezetőjét.

Kölber Ferenc arról beszélt, saját tanácsadói pályája során is előfordult már, hogy egy startup évekig olyan terméket árult, amelyet a könyvelése szerint nem is vásárolt meg, illetve engedély nélkül végzett olyan tevékenységet, amelyről fogalma sem volt arról, hogy engedélyeztetni kellene.

Kölber szerint tipikus hiba, hogy a cégvezető, vagy -tulajdonos csak az aktuális bevétel alapján ítéli meg a cég helyzetét. "Ha a startup felszálló ágban van, akkor a cash-flow ópium: ha van ügyfél, pénz is van, csak gyakran az esedékessé váló kötelezettségekkel, adókkal nem kalkulálnak, ezért aztán később jöhet a kijózanodás" - magyarázza Kölber Ferenc. Szintén jellemző, hogy a cégvezetők kölcsönből finanszírozzák a cég működését, majd egy rosszul elvégzett hitel-tőke konverzió (amely a hibák miatt hitelelengedésnek számít) után jókora társaságiadó-fizetésre kötelezi őket a NAV.

Az adótanácsadó cég azt javasolja, hogy a startup-tulajdonosok a vállalkozás elindítása után kérjenek átvilágítást, amely során feltárják a rendszerszintű kockázatokat, köztük az adókockázatokat is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!