A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Elpattant egy húr az arany piacán

Vágólapra másolva!
Négy éve nem látott mélységekbe zuhant az arany árfolyama, letörve egy jó ideje épülő csökkenő háromszög alakzatot a grafikonon. Bár rövid távon a nagy zuhanást követően kisebb fellélegzésre is sor kerülhet, véleményünk szerint ez csak ideiglenes megnyugvást jelenthet a nemesfém piacán. Több tényező is az aranyár csökkenésének irányába mutat, ahogy arról napokkal ezelőtt az Investor Trader ügyfeleit már tájékoztattuk is.
Vágólapra másolva!

Meglehetősen csúnyán fest az arany technikai képe, márpedig ez igen fontos jelzésekkel szolgál egy olyan termék piacán, melynek árfolyammozgását nagyban befolyásolja a befektetői kereslet alakulása. Márpedig a grafikonról leolvasható kép alapján az emberek ismét elkezdtek elfordulni az aranytól, mint befektetési lehetőségtől.

Ezért is lehet, hogy az árfolyam négyéves mélypontra zuhant múlt héten, amivel igen fontos támaszokat utasított határozottan maga mögé. A grafikonon megfigyelhető csökkenő háromszögből így a tankönyvi példának megfelelő irányba mozdult ki az árfolyam, és ha az annak megfelelő mértékű elmozdulásra is sor kerül, akkor akár egészen 900 dollárig is tarthat a lejtmenet a következő hónapokban.

Az arany heti grafikonja Forrás: Amibroker, Investor.hu

Egészen az 1000 dolláros szintekig nincs is igazán fontos támasz az arany grafikonján, vagyis első körben ezeket a szinteket célozhatja majd meg az árfolyam. Felfele pedig az eddig fontos szintnek számító 1200 dollár szolgálhat most már ellenállásként.

Az RSI indikátor közel mozog a túladottságot jelző szintekhez, vagyis könnyen lehet, hogy rövid távon a nagy esést követően egy kisebb fellélegzésre is sor kerülhet. Fontos viszont azt is látni, hogy az RSI indikátor elsősorban sávozó piacon küld jó jelzéseket, márpedig az arany piacán most pont egy abból való kiesést láthatunk.

Az arany heti grafikonja Forrás: Amibroker, Investor.hu

Miért nincs még vége az arany szenvedésének?

Annak ellenére, hogy az év végéhez közeledve jellemzően erős az arany iránti fizikai kereslet, a nemesfém árfolyama új lokális mélypontot ütött. Mivel a világ egyik legnagyobb aranykeresletét támasztó Indiában a Diwali fesztivál a tavalyi évit harmadával meghaladó arany iránti igénnyel zárult, kifejezetten vészjósló mozgás az arany gyengélkedése egy ilyen – sokkal inkább kedvezőnek mondható – környezetben.

Az előttünk álló karácsonyi szezon persze még jelentős keresletet támaszt, ami akár az előttünk álló hetekben mérsékelheti is a nemesfém árfolyamára nehezedő nyomást.

Ez persze abból fakad, hogy az arany mozgására sokkal nagyobb hatást gyakorló befektetői kereslet finoman szólva is gyengélkedik. Ezt igen jól szemlélteti az SPDR Gold Trust ETF-ből való pénzkiáramlás (ami az ETF fizikai aranykészleteinek változásában mérhető le), ami az idei megtorpanás után az elmúlt hetekben kezd újra erőre kapni.

Forrás: Investor.hu

Tovább gyengélkedhet a befektetői kereslet

Az arany fénye akkor ragyog igazán, ha az emberek pénzügyi rendszerbe vetett hite meginog, márpedig ilyenről jelenleg nincs szó. Sőt, a pénzügyi válság óta tart a felépülés, és bár a világgazdasági folyamatok most épp valamelyest romlottak, még mindig stabil növekedésről beszélhetünk. Ilyen környezetben az embernek nincs miért menekülnie a kockázatok elől, így az aranyat is egyre többen kerülik.

A nyugati világ és Oroszország közötti konfliktusok, vagy a közel-keleti feszültségek eszkalálódása persze könnyen az arany malmára hajthatja a vizet. Egyelőre azonban sokkal inkább azt láthatjuk, hogy az arany még a geopolitikai feszültségek közepette sem igazán tudott emelkedni, ami szintén nagy gyengeségre utaló jel.

Trendszerűnek tűnő erősödés bontakozott ki a dollár piacán, ami szintén lefele nyomja az arany árfolyamát. Mivel az amerikai jegybank eszközvásárlási programja kifutott, miközben a japán és eurózónabeli társai most pörgetik fel igazán a nemkonvencionális lépéseiket, a dollár akár tartósabb erősödésre is képes lehet. Ez pedig rossz hír az aranyba fektetőknek.

Az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntése azonban hordoz magában kockázatokat. A piaci szereplők elsősorban a jegybank kötvényvásárlási programjával kapcsolatos információkat várják, és ha az EKB nem lesz kellően határozott, az könnyen a befektetők kiábrándulásához és némi euró erősödéshez vezethet. Ez pedig még az arany piacán is magával hozhat némi felfele korrekciót.

Forrás: Investor.hu

Ahogy az is, hogy az inflációs várakozások továbbra is alacsonyan állnak. Az arany árfolyama jellemzően nagyon magas inflációs környezetben, vagy defláció esetén tud relatíve jól teljesíteni, jelenleg azonban egyik szélsőséges esettől sem igazán kell tartani. Sőt, az inflációs várakozások csökkentek is Amerikában az utóbbi hetekben.

Közvetetten az olajár esése sem kedvez az aranynak, hiszen sok olyan befektető van, aki indexkövető alapon keresztül lovagolja meg a nyersanyagpiaci mozgásokat. Ha az olaj és a többi nyersanyag is gyengén teljesít, az alapokból meginduló tőkekivonás az arany piacán is kényszerű eladásokat szülhet.

A részvénypiaci túlfűtöttség mindenesetre tartogathat még kedvezőtlen meglepetéseket. Amennyiben ugyanis egy megingásra sor kerülne, az könnyen az arany piacára csatornázhatna bizonyos mennyiségű fedezékbe menekülő tőkét.

A jegybankok veszik, az aranybányák adják

A jegybankok továbbra is nettó vásárlók az arany piacán, ami akár az előttünk álló időszakban is megfigyelhető jelenség lehet. Elsősorban a feltörekvő jegybankok (mint mondjuk az orosz, vagy a kínai) állhatnak majd a vevői oldalon, hiszen esetükben a jegybanki tartalékon belül az arany még mindig relatíve kis szeletet hasít ki. Persze ez többletkeresletet jelent a piacon, de azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a jegybankok aranypiaci lépései az elmúlt ötven évben sokkal inkább bizonyultak jó kontraindikátornak, mint előrejelzőnek az árfolyam számára.

Eközben a nagy aranybányák egyre nagyobb mennyiségben fedezik kitermelésükből adódó árfolyamkockázatukat úgy, hogy eladóként jelennek meg a határidős piacon. Az elmúlt negyedévben 61 százalékkal nőtt a fedezeti pozíciójuk a GFMS adatai szerint, és könnyen lehet, hogy az árfolyam csökkenését látva egyre többen kezdik majd lefedezni előre kitermelésüket (újabb lökést adva az árfolyamnak).

Spekulálnak, de nem eléggé

Bár sokat esett már az arany árfolyama, azt nem jelenthetjük ki, hogy a piacon jelen levő pénzügyi befektetők túlzottan pesszimisták lennének. A határidős piaci nettó vételi állománynak bőven van még tere a leépülés előtt, ami szintén az aranyár esés irányába ható tényezőként érvényesülhet. Nem gondoljuk persze azt sem, hogy az arany piacán hatalmas lenne az optimizmus és az egy irányba való pozícionáltság, a válság során tapasztalható lila köd mostanra kezd már oszlani.

Forrás: Investor.hu

Ha az aranyár eséséből szeretne profitálni, az Investor Trader kereskedési rendszerein belül ezt legjobban certifikátok segítségével teheti meg. Több mint ezer olyan termék áll rendelkezésére, amivel az aranyár esését lovagolhatják meg ügyfeleink.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!