A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Az OECD javította a magyar gazdaság idei kilátásait

2012, gazdasági válság, lassuló gazdasági növekedés, tőzsde
Vágólapra másolva!
Felfelé javította a magyar gazdasági növekedés várható ütemét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szokásos féléves előrejelzésének Magyarországról szóló fejezetében. A szervezet a következő két évben lassuló gazdasági fejlődést vetít előre.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság idén 3,3, jövőre 2,1, 2016-ban pedig 1,7 százalékkal bővül a friss prognózis szerint. Az előző, május 6-én közzétett előrejelzéshez képest a szervezet az idei évre 1,3, a jövő évre pedig 0,5 százalékponttal emelte a bruttó hazai termék gyarapodására vonatkozó várakozását.

Pesszimista az OECD

Mindazonáltal az OECD előrejelzése pesszimistább a magyar kormánynál és az Európai Bizottságnál a következő két évet illetően: a kormány 2,5, illetve 2,1 százalékos, Brüsszel pedig 2,5, illetve 2,0 százalékos növekedést vetít előre.

Az OECD megállapításai szerint 2014 első felévét erős gazdasági növekedés és a munkanélküliség csökkenése jellemezte, de a második félév alakulása mérsékelt növekedést vetít előre. A szigorú hitelfeltételek, a bizonytalan üzleti környezet korlátozza a beruházásokat, a költségvetés gaazdaságösztönző hatása pedig a lassan kifut. A devizaalapú hitelek forintosításának makroökonomiai hatásait nehéz megítélni az OECD szerint: az erősíti ugyan a pénzügyi stabilitást, de feltehetően további költségeket okoz a pénzintézeteknek.

Negatív fordulat jön?

A GKI előrejelzése szerint 2014 őszétől negatív fordulat kezdődik a gazdaságban, fokozatos visszaesés jön. Az első félévi 3,7 százalékos növekedés után a második félévben 2,5 százalékos, 2015-ben 2 százalék körüli fejlődés várható. A következő két évben londoni elemzők szerint is lassulhat a magyar gazdaság növekedése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!