Senkit nem kellett elbocsátanunk

Jankovits Hidraulika Kft.
A Jankovits Hidraulika Kft. üzemcsarnoka
Vágólapra másolva!
A Jankovits Hidraulika Kft. a gyártóipar területén tudott kis családi vállalkozásból szegmensében meghatározó piaci szereplővé válni.
Vágólapra másolva!

Jankovits István 1992-ig sikeres középvezető volt a Rábánál. Ekkor azonban úgy döntött, kipróbálja magát vállalkozóként. A saját családi házában, három alkalmazottal indult el. Az új cég egyedi és kis sorozatú hidraulikus célgépek, berendezések tervezésére, fejlesztésére, gyártására rendezkedett be.

Partnert Hannoverből

Az iparág legfontosabb európai szemléje a hannoveri vásár. Jankovits István szinte első dolga volt ügyvezetőként, hogy kiutazott és végigjárta a kiállító cégeket. Közülük többel azonnal vagy később szerződött is. Építőelemeiket Magyarországra hozta, illetve be is építette a gépekbe. Így voltaképpen beszállító-importőröket keresett és talált.

A vállalat győri telephelye ma az ország egyik legjobban felszerelt és legkorszerűbb hidraulikus szakműhelye. 1998-ben a győri ipari parkban vásároltak mintegy 2400 négyzetméter területet. Ma összesen több mint 14 ezer négyzetméteren áll a telephely. A bővülést szolgáló építkezés folyamatos, a tervek szerint 2019-re épül fel az új irodaépületük és gyártócsarnokuk.

A Jankovits Hidraulika Kft. üzemcsarnoka Forrás: Jankovits Hidraulika Kft.

A cég 2004-ben regionális innovációs díjat nyert el a lemeztechnológiai labor számára gyártott 200 tonnás mélyhúzó gépéért. Mint Jankovits István ügyvezető elmondja, ez a közepes méretűnek számító speciális présgép attól különleges, hogy egyszerre használható oktatási és kutatási célokra. Egyedi mérőrendszeréből kinyerhetőek a lemezhúzás-technológia bizonyos adatai. Elképzelhető, hogy létezik a világon hasonló, de a vállalatvezetők nem tudnak róla. Mindenesetre saját fejlesztésük, hogy két funkcióra is alkalmas a berendezés.

Kétszer is az év vállalkozója

2005-ben ISO minősítést nyertek. 2007-ben hidraulikus tömlők gyártására vezettek be teljesen új technológiát, 2009-ben CNC megmunkáló-központokat állítottak üzembe, 2011-ben pedig felavatták új gyártó- és szerelőcsarnokukat. A VOSZ Jankovits Istvánt 2001-ben, majd 2011-ben ismét az év vállalkozójává választotta.

Korábban a kft. fejlesztéseinek a középpontjában elsősorban a hidraulika, a hazai igény volt, de ekkor is készítettek lemezvizsgáló berendezést mind a Győri Széchenyi István Egyetem, mind a Miskolci Egyetem számára. Ma a gépgyártás-automatizálás, a hidraulikus tápegységek, vezérlőblokkok, munkahengerek és tömlők gyártása és a villamosvezérlés-gyártása számít a fő gyártási területeiknek. A cég beszállítói közt számos világmárka megtalálható, az Eaton, a Hawe, az AHP Merkle jól csengő nevek az iparágban. A 12 partner többségének kizárólagos képviselője a Jankovits Hidraulika.

Többségben a mérnökök

A vállalat kezdettől arra törekszik, hogy munkatársainak stabil munkahelyet, versenyképes béreket, változatos munkát, karrier-lehetőségeket és jó munkahelyi légkört nyújtson. Voltaképpen mérnöki irodát működtetnek a cégen belül, a foglalkoztatottjaik 55 százaléka diplomás. A Jankovits Kft. gépeinek többségét házon belül tervezik, gyártják, sőt biztosítják az alkatrészeket, és ellátják a szervizt. Mint Peredi István mondja, az ötlettől a megvalósításig készítik el a gépeiket, beszállítókat egyre kevésbé vesznek igénybe.

Ennek a cégnek a sokoldalúság áll jól

A kft. több lábon áll, és bár többször felvetődött a cégen belül a profiltisztítás, végül mindig úgy döntöttek, megtartják sokoldalúságukat. Mi több, újabb területek – készülékgyártás, egyedi alkatrészek gyártása – felé is nyitni kívánnak.

Forrás: Jankovits Hidraulika Kft.

Forrás: Jankovits Hidraulika Kft.

Ez lehetett a kulcs abban is, hogy veszteség nélkül, egyben sajátos elhatározással vészelték át a válságot: 2008-ban Jankovits István leszögezte, senkit nem fognak a piaci krízis miatt elbocsátani. Ez így is történt, a cég – sokoldalúságának köszönhetően – kisebb megbízásokkal, a szerviz és javítási tevékenységét előtérbe helyezve, megerősödve került ki a gazdasági krízisből. A termeléscsökkenés okozta szabad kapacitást kutatás-fejlesztési projektek megvalósítására fordították. A cél továbbra is adott: a hazai kreativitást és mérnöki tudást kihasználva, magas hozzáadott értékű termékekkel szerezni újabb piaci pozíciókat, természetesen megtartva eddigi megbízóit is.

A Jankovits Hidraulika Kft. útja a sikerhez Forrás: Origo

Köszönjük Papanek Gábor munkáját, anélkül ez a cikk nem születhetett volna meg.

A Magyar Telekom mint a kis- és középvállalatok legfőbb kommunikációs partnere megbízta a GKI Gazdaságkutatót egy olyan kutatással, amely segítséget nyújthat a magyarországi kis- és középvállalatoknak abban, hogy megtalálják a saját sikerükhöz vezető utat.

A cikksorozat első részében a kutatást és a vizsgálandó elméleti megállapításokat ismertettük.

A sorozatban eddig megjelent cikkek:

Nem csak a pálinkafagyi a sikertermék

Kulcsrakész segítség a kisvállalkozóknak

Semmi sem pótolja a jó szakembert

Az angolul tanulók kikötője

Innováció nélkül ki sem ejtjük azt a szót, hogy külpiac

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről