Javult hazánkban a nők munkaerőpiaci helyzete

Vágólapra másolva!
Nincs még egy állam az Unióban, ahol ennyire gyorsan bővülne a női foglalkoztatás.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió statisztikai szervezete közvetlenül karácsony előtt nyilvánosságra hozta a 25 uniós tagállam 2014. harmadik negyedévi foglalkoztatási adatait. Ennek tükrében Magyarország az egyetlen olyan tagállam, ahol mindhárom negyedévben 3 százalék feletti növekedést regisztráltunk, ezért várhatóan az éves javulás is nálunk lesz a legnagyobb – mondta Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztos.

A 15–64 éves nők foglalkoztatási rátája a harmadik negyedévben hazánkban 56,5 százalék volt, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,4 százalékos növekedést mutat. Magyarország mutatói már háromnegyed éve négyszer gyorsabban javulnak, mint az uniós átlag, ezzel mindhárom negyedévben elsők vagyunk a tagországok között.

A Visegrádi országok közül Csehország után a második legjobb foglalkoztatási mutatóval rendelkezünk a nők esetében. Az unióban még mindig vannak olyan országok – Lettország, Dánia és Hollandia –, ahol romlik a női foglalkoztatás, de az uniós átlag ismét javult.

A munkanélküliségi ráta csökkenésében is megtartottuk az előző negyedévekben kivívott első helyünket. Hazánkban háromszor gyorsabb a nőknél a munkanélküliség-javulás az idén mindhárom negyedévben, mint az unió átlaga.

A 7,8 százalékos munkanélküliségi rátával a 13. helyen állunk, ez alacsonyabb az átlagnál. Még mindig vannak olyan országok – Finnország, Olaszország, Luxemburg és Horvátország –, ahol nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest a nők munkanélkülisége.

Szalai Piroska felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 azonos időszakához viszonyítva 5,5 százalékkal nőtt a női foglalkoztatottak aránya a 15-64 éves korcsoportban. Ebben szerepet játszott a Munkahelyvédelmi akció, amelynek keretében a nők munkáltatói járulékkedvezményekre jogosultak, és a GYED extra, amely lehetővé teszi, hogy januártól a juttatások megtartása mellett munkát is vállalhatnak a kisgyermekes szülők.

Franciaország, Horvátország és Románia 3. negyedéves adatai még hiányoznak, de várhatóan ezek az országok a női foglalkoztatás bővülésében ebben a negyedévben sem lesznek a dobogó közelében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!