Ha nem húzzák be a féket, falnak ütköznek

Vágólapra másolva!
A neves befektetési guru, Marc Faber szerint ha érdemi korrekció nélkül tovább emelkedik az amerikai tőzsde, annak egy pár százalékos lejtmenetnél egyszer sokkal csúnyább vége lehet.
Vágólapra másolva!

Mit mondott Faber a CNBC-nek?

  • Ha nem kerül sor belátható időn belül egy méretesebb korrekcióra az amerikai részvénypiacon, végül egy akár 30-40 százalékos, pánikszerű zuhanás is kibontakozhat.
  • Az elmúlt hat hónapot eufórikus emelkedés jellemezte, vagyis a mostani nem jó időpont a tőzsdei bevásárlásnak.
  • A befektetőknek sokkal inkább ajánlott készpénzbe vagy amerikai állampapírokba átcsoportosítani megtakarításaikat. Egy általános kockázatkerülés során ezen eszközök jelenthetnek menedéket.
  • Mindenki a kínai gazdaság lassulásától tart, pedig Faber szerint az ország már jelenleg sem a hivatalos adatok szerinti 7 százalék feletti, sokkal inkább 4 százalékos növekedést produkál. Ez persze, elnézve a világ többi részét, még mindig egy jó adatnak számít.
  • Nem szabad azt sem elfeledni, hogy Kína esetében sokkal inkább kívánatos egy lassabb, de hitelexpanzió nélküli bővülés, hiszen így a hitellufi miatti veszélyek kisebbek lehetnek.
  • A kínai lassulás rossz hír a világgazdasági folyamatokra nézve, azonban Faber szerint nem kell kétségbeesni. Minél lassabb lesz a növekedés, annál valószínűbbek lesznek a geopolitikai feszültségek, ami végül az amerikai jegybankot a pénznyomtatás fenntartására ösztönözheti. Ez pedig sikeresen táplálta a részvénypiaci hegymenetet az elmúlt években is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről