Vágólapra másolva!
Bár jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, itthon az OTP gyenge teljesítménye lehúzta a BUX indexet is. A magyar bankpapír azért kezdhetett nagyobb esésbe délután, mert a Raiffeisennél az orosz leírások miatt nagy lehet a 2014-es veszteség, és az OTP-nek is van orosz leánya. 
Vágólapra másolva!
  • Hiába emelkednek a nyugat-európai és az amerikai tőzsdék, itthon a BUX index csak minimális pluszra volt képes az OTP elgyengülése miatt. Napközben volt kisebb pluszokban is a bankpapír árfolyama, azonban zárásra 1,4 százalékot esett (3610 forint).
  • Ebben annak lehetett szerepe, hogy a Raiffeisenről negatív hírek érkeztek. Az APA hírügynökség értesülései szerint a pénzintézet 2014-es vesztesége meghaladhatja az 500 millió eurót, ha leírást hajtanak vége Oroszországban. Hétfőn 148 millió eurónyi goodwill leírás lehetősége is felmerült a bank orosz leányánál. A hírekre a Raiffeisen árfolyama 2,3 százalékos mínuszban van, míg osztrák versenytársa, az Erste csak minimálisan csökken. Az OTP-nek szintén van orosz leánya, ami a piaci szereplőkben felvetheti azt a lehetőséget, hogy a magyar bank is hasonlóra kényerülhet.
  • A többi nagypapír közül a Richter 0,3 százalékkal emelkedett (3429 forint), míg a Mol 1,1, a Magyar Telekom pedig 0,9 százalékkal erősödött. A forgalom 7,4 milliárd forint körüli volt, amiből az OTP egymaga 4,9 milliárdért volt felelős, míg például a Magyar Telekomban csak 113 millió forint fordult meg.

Külföld

  • Jól sikerült a mai amerikai munkaerőpiaci adat, az ADP foglalkoztatottsági mutató 241 ezres növekedést mutatott decemberben, ami a novemberi 227 ezernél, és a várt 225 ezernél is jobbnak számít.
  • Az adat után a dollár erősödésbe kezdett, az euróval szemben 1,1815-ig ereszkedett le, miközben az arany árfolyama 1215 dollárnál jár.
  • Enyhe emelkedést mutat reggel óta az olaj árfolyama, a Brent ugyanis 50 dollár alatt is járt, most azonban már 51 dollár fölé tudott visszakerülni, miközben a WTI 48,9 dollárnál mozog. Az EIA szerint az amerikai olaj készletadatok 3,06 millió hordós csökkenést mutattak a január másodikai héten, holott az elemzők 380 ezer hordós növekedést vártak.
  • 0,6-0,7 százalékos emelkedéseket láthatunk az amerikai piacokon, ezzel az elmúlt napokban látott gyenge teljesítményt korrigálhatják az indexek.
  • A vártnál is alacsonyabb lett az eurózóna inflációs adata decemberben, éves szinten mínusz 0,2 százalék adódott a várt mínusz 0,1 százalékkal szemben, és a novemberi 0,3 százalékos emelkedéshez képest is csalódást keltő az adat. A mutató 2009 októbere óta nem volt negatív a tartományban.
  • Nem változott az eurózóna munkanélküliségi rátája, továbbra is 11,5 százalék a régióban. Ez megegyezik mind a korábban mért értékkel, mind pedig a várakozásokkal.
  • Pozitív a hangulat a főbb európai tőzsdéken is, az indexek 0,5-1,2 százalék körüli pluszban járnak. A nap folyamán publikált vártnál is gyengébb európai inflációs adatok is szerepet játszhatnak ebben, mivel ez az EKB-t további lazító intézkedések bevezetésére ösztönözheti.
  • Az energiaipari szektor a legnagyobb nyertese a napnak Európában. A szektor részvényei átlagosan 1,7 százalékkal erősödnek, ami az enyhén emelkedő olajárnak is köszönhető.
  • 12 halálos áldozatot követelő terrortámadás történt Párizsban. A támadók a korábban Mohamed-karikatúrákat is közlő francia újság, a Charlie Hebdo szerkesztőségében legalább 10 embert öltek meg, majd menekülés közben további két rendőrt is meggyilkoltak. Emellett pedig egy bombatámadásról is beszámoltak egy Párizshoz közeli zsinagóga környékén. A támadás hatása a tőzsdéken nem éreztette hatását, a főbb európai indexek a hírek után is tovább emelkedtek.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!