Vágólapra másolva!
Rég nem látott zuhanást könyveltek el hétfőn a tőzsdeindexek szerte a világban. Európában 2-5 százalék körüli eséséseket lehetett látni, de az USA-ban is 1,5-1,9 százalékos mínuszok jöttek össze.
Vágólapra másolva!
  • Keményen megütötték tegnap az amerikai piacokat, a főbb indexek 1,6-1,8 százalékos esést értek el, amire utoljára három hónapja volt példa. A zuhanó olajárak, és az erősödő dollár miatt főleg az energiaipari cégeket, és a nyersanyagkapcsolt vállalatok papírjait öntötték, előbbiek átlagosan 4, utóbbiak átlagosan 2,7 százalékot veszítettek értékükből.
  • 50 dollár alatt jár a WTI nyersolaj árfolyama, amivel újabb fontos lélektani szinteket hagyhat maga mögött. Egyelőre a meghatározó szint közelében mozog a WTI, miközben a Brent 52,8 dollárnál található. Az arany a borongós hangulatban némileg erős, 1 210 dollár közelébe tudott emelkedni.
  • 2 százalékra esett vissza a 10 éves amerikai államkötvény másodpiaci hozama, ami az október 15-én látott nagy beütés után a legnagyobb visszacsúszást jelenti az elmúlt hónapokban. Főleg az európai gazdaság gyengélkedése, és egy esetleges görög kilépés miatt csökkennek az amerikai hozamok is, de az olaj intenzív esése sem javítja a helyzetet.
  • Igen gyengén teljesítettek az ázsiai részvényindexek is a mai kereskedésben, egyedül a Shanghai Composite tudott stagnálást felmutatni. A nap vesztese egyértelműen a Nikkei volt, ami több mint 3 százalékot zuhant a hétfői záróértékéhez képest. Ennek hátterében főleg a dollárral szemben erősödő jen állt.
  • Vegyes nyitással folytatódhat a kereskedés ma az európai piacokon a határidős indexek szerint. Tegnap kora délutántól nagyobb eladói nyomást lehetett látni, 2-4,9 százalékkal zuhantak a vezető indexek, amiben főleg a görögök eurózónából való kilépése miatti félelem játszotta a főszerepet. A DAX ezzel 9 500 pont alatt zárt, miközben a periféria országok piacai szenvedtek a legjobban.
  • Az euró ezzel együtt az elmúlt órákban némi erősödésre volt képes, és 1,196-ig emelkedett a dollárral szemben. Nagy korrekcióról ugyanakkor még nincs szó, mivel továbbra is a fontos 1,2-es szint alatt jár a devizapár. Ma délelőtt a beszerzési menedzserindex adatok még megmozgathatják az eurót, és az európai részvénypiacokat.
  • A BUX még a kevésbé rosszul teljesítő tőzsdeindexek közé tartozott 1,3 százalékos mínuszával. A régiós tőzsdék közül ugyanis az osztrák parkett szerepelt a leggyengébben, az ATX 2,9 százalékot esett. Az OMV 6,3, míg a Raiffeisen 7,7 százalékkal zuhant, de az Erste is 3,4 százalékos mínuszt hozott össze, ami hozzájárult az alulteljesítéshez. Ma ugyanakkor nem fognak szenvedni az osztrák papírok, mivel a lengyel tőzsdéhez hasonlóan zárva tart majd vízkereszt miatt.
  • A Raiffeisen árfolyama azok után szakadt be, hogy a bank bejelentette, akár 148 millió eurónyi goodwill leírást is végre hajthat Oroszországban. Bár a 2014-es orosz profit 300 millió euró felett alakulhat, de a jövőben alacsonyabb lehet majd az eredmény, mint amivel korábban számoltak. Az osztrák pénzintézet a középtávú orosz terveit is felülvizsgálja.
  • Itthon a Mol szenvedett a legjobban, de a nagyot zuhanó olajár ellenére "csak" 2,2 százalékot veszített értékéből. Az OTP 1,3, míg a Richter 0,6 százalékos mínusszal zárt, a Magyar Telekom pedig 0,3 százalékos csökkenéssel 337 forinton fejezte be a napot.
  • Az Amerikai Gyógyszerfelügyelet (FDA) megkapta a korábban kért adatokat a Richtertől és partnerétől az Actavistól (A Forest Laboratoriest felvásárolta tavaly az Actavis) a Cariprazine készítményével kapcsolatban, jelentette be az Actavis. Az FDA engedélyezése 2015 második negyedévében várható.
  • 22,64 millió forintra büntette a GVH a CIG Pannóniát, amiért a cég egyik biztosításközvetítő partnere 2010 és 2011 között néhány hónapig tisztességtelen, a fogyasztók megtévesztésére alkalmas kereskedelmi gyakorlatot tanúsított. A céggel a CIG 2011. március 7-én felmondta a szerződést. A CIG Pannónia megvizsgálja a versenytanács határozatával szembeni jogorvoslat lehetőségét. Tegnap a CIG részvénye 1,6 százalékos mínuszban, 184 forinton zárt.
  • A forint ma reggelre szépen visszaerősödött a tegnap reggeli hirtelen gyengülését követően. Jelenleg 318 alatt tartózkodik az euróval szembeni árfolyama pedig a hétfőn a korai órákban 320 fölé is benézett. Az USDHUF árfolyama 265,6-nál, míg a CHFHUF 264,4-nél mozog.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!