A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Négy fontos gazdasági folyamat 2015 elején

Vágólapra másolva!
Nem lesz egyszerű a befektetők élete 2015-ben sem, számos folyamat és kockázat van a gazadságban, ami komolyan befolyásolhatja majd a hozamokat.
Vágólapra másolva!

Különutas politikát folytat az USA.

Mármint a monetáris "fronton. Mondjuk meg is tehetik, mivel a gazdaság jó erőben van, miközben Európában és Japánban a pangás és a defláció, Kínában pedig a lassulás van fókuszban. Mivel egy nemzetközileg is diverzifikált portfolió hozama jelentősen függ a devizák súlyától is, és mivel a dollár felértékelődhet 2015-ben, ezért az amerikai eszközök vonzóak lehetnek a marctomarket.com elemzése alapján.

Azok a cégek különösen vonzóak lehetnek, ahol nagyon erős a belső (értsd: amerikai) fogyasztás, mivel az erősödő dollár számukra nem okoz majd akkora veszteséget az export terén.

Bizonytalanság az eurózónában

Felerősödtek a görög kilépéssel ("Grexit) kapcsolatos félelmek, és nem is alaptalanul. A január 25-én esedékes választások akár kudarccal is zárulhatnak, könnyen lehet, hogy nem sikerül majd többséget szereznie végül egyik pártnak sem, ami után csak fokozódhat a bizonytalanság.

Az eurózóna gazdasága pedig így sem a legerősebb, amit az inflációs adatok is alátámasztanak, tegnap 0,2 százalékos csökkenést mutatott a fogyasztói árindex decemberben. Igaz, ennek egy része az olajáresésnek köszönhető, ami alapvetően azért segítheti a fogyasztás beindulását, jelenleg viszont a befektetők aggodalommal figyelik a gazadsági folyamatokat.

Nagy kérdés, hogy az EKB monetáris lazítása keretében mikor (ha egyáltalán) kezd majd el állampapírokat vásárolni. Ez értelemszerűen a részvényárakra, no meg az euróra nézve is komoly hatással lehet, még úgy is, hogy ebből azért valamennyit azért már a piac is áraz. Januárban sok minden eldőlhet, bár könnyen lehet, hogy végül csak a március 5-i ülésen dönt majd erről az EKB.

Zuhannak az energiaárak

Nincs új a nap alatt, az olajárak esése a szemünk előtt történik, napról-napra. Bár az olcsóbb olaj akár alacsonyabb "adóként" is értelmezhető az importőr országok számára, sok cégnek azért egyre nagyobb problémát okoz a Brent és WTI ilyen alacsony szintje. Az olajtermelők ugyanis ahogy veszítik el profitabilitásukat a legtöbb kúton, úgy válhat egyre nehézkesebbé a kötvényeik visszafizetése.

Mivel a megnövekedett kockázat magasabb kockázati felárat indokol, egyre nagyobb költséggel tudják csak refinanszírozni magukat ezek a cégek, és az ördögi kör már be is indult. Könnyen lehet, hogy egy nagyobb olajcég is becsődölhet egy ekkora zuhanás után, ami azért a globális pénzügyi rendszer számára is nagy sokkot okozhat.

Csökkenő devizaháború

Ez kicsit talán bonyolultabb, de nem vészesen. A lényege, hogy számos feltörekvő piaci (EM) ország korábban nem tartotta fontosnak erősítenie saját devizáját, mondván az exportra jótékony hatással van, így viszonylag nagyobb gyengülést mutattak. A dollár viszont egyre erősebb az elmúlt hónapokban, ez pedig a külföldi devizában lévő államadósság szintjét is megdobta.

Ezzel pedig az EM országok monetáris politikájában is némi változás mutatkozott, kamatemelésekre legalábbis mind az orosz, mind a török jegybank rákényszerült. A fejlődő piacokon látható folyamatok pedig nem csak az ottani befektetőknek, hanem a globális gazdasági folyamatok miatt a legtöbb piaci szereplő számára fontosak. Érdekes évnek nézünk tehát elébe!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!