A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Órákon belül rekordot dönthet az Apple

iphone 6, start, új, launch
Tokió, 2014. szeptember 19. Egy japán nő mutatja új készülékét az Apple két új okostelefonja, az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus árusításának megkezdésekor egy tokiói Apple-üzlet előtt, a japán főváros Ginza negyedében 2014. szeptember 19-én. (MTI/EPA/Franck Robichon)
Vágólapra másolva!
Történelmi jelentőségű negyedévről számolhat be az Apple az elemzői várakozások alapján, a karácsonyi szezonnal egybekötött negyedik negyedév soha nem látott mértékű iPhone-eladásokkal járhatott. A főbb számokra vonatkozó elemzői várakozások ugyanakkor meglehetősen megugrottak, így nincs kizárva, hogy a rekord negyedév még így is csalódást okoz majd a befektetőknek.
Vágólapra másolva!

Magasra tették a lécet az elemzők az Apple negyedik negyedévében szemben, valamennyi főbb soron a menedzsment prognózisánál nagyobb teljesítményt vár a konszenzus. Bár az esetleges felülteljesítés sincs kizárva, az utóbbi években azért már pontosabb becsléseket ad a menedzsment, az pedig figyelmezető jel, hogy az elemzői várakozások az elmúlt hetekben egyre magasabbra emelkedtek.

Az iPhone-eladások lehetnek a legerősebbek a termékek közül, több mint 65 millió telefonnal számolnak az elemzők, ami 28 százalékos növekedést jelentene, nagyobbat, mint két éve eddig bármikor. Az iPadek közben tovább marginalizálódhatnak, és a Mac eladások is csak éves alapon tudnak majd várhatóan növekedni, a harmadik negyedévhez képest már nem.

Forrás: CNN Money, Investor.hu

Magasan vannak a várakozások

  • 17 százaléknál is nagyobb árbevétel-növekedéssel számolnak az elemzők a negyedik negyedévre, ami 2012 negyedik negyedéve óta nem látott teljesítmény lenne. Ezt főleg az új termékek sikereire (iPhone 6 és 6 Plus) alapozzák a szakértők. Ezzel együtt a menedzsment legoptimistább várakozása is csak 66,5 milliárd dollár volt, amin azért az utóbbi hetekben már túllendült a konszenzus, ez pedig figyelmeztetésnek számít.
  • A nyereséghányadra vonatkozó várakozások szintén magasan vannak. Az operatív margin esetében még úgy is növekedést várnak az elemzők, hogy a menedzsment erre azért meglehetősen kevés esélyt adott, a bruttó margin esetében pedig pont a felső sávnál van az elemzői konszenzus. Ezek szintén inkább kedvezőtlennek számítanak a gyorsjelentés előtt, bár azt is hozzá kell tenni, hogy a legutóbbi gyorsjelentés előtt is a felső sávnál volt a bruttó fedezeti hányadra vonatkozó várakozás, és ezt végül sikerrel teljesítette az Apple.
  • Fontos lehet a menedzsment előrejelzése az első negyedévre vonatkozóan is, az elmúlt negyedévekben ez sok esetben döntötte el a gyorsjelentés kapcsán kialakuló hangulatot. Az árbevételre vonatkozó várakozások itt sincsenek alacsonyan, ráadásul egyre nagyobb növekedést mutattak. Az elemzők a következő negyedévekre 17, illetve 20 százalékos éves növekedéssel számolnak, ami egyértelműen arra utal, hogy már-már tényként könyvelik el az új iPhone-ok hatalmas sikerét.

Mi a helyzet a termékekkel?

  • Erre lehet is alapja a hivatalos és nem hivatalos szakértőknek is, Ázsiában remekül alakulhattak az értékesítési adatok, és Kína már legnagyobb piaca lehet az amerikai vállalatnak. Még a legpesszimistább elemző is 61 millió eladott telefonnal számol, ami 20 százalékos növekedést jelentene. Az Apple az iPhone 6 és 6 Plus segítségével belépett a nagy kijelzős okostelefonok (phabletek) piacára, ráadásul az 5S megtartásával a korábbi méretű iPhone-ok után vágyó tömegeket is képes kielégíteni.
  • Az iPadek viszont tovább marginalizálódhattak, amiben annak is nagy szerepe lehet, hogy a phablet-piacra való belépéssel saját maga számára is konkurenciát teremtett az Apple. Közel 20 százalékos zuhanás lehet a szegmensben, az árbevételből elfoglalt aránya pedig egyre alacsonyabb lehet az iPadeknek. Ha figyelembe vesszük, hogy a tablet-piacra vonatkozó előrejelzések is egyre pesszimistábbak, akkor nem lehet túl sok örömre oka az Apple-nek. A Mac-eladások közben továbbra is stabilak, bár az árbevételből elfoglalt arány továbbra sem magas, 12-13 százalék körül alakul.
  • Az iPhone-értékesítéseknek így igen kedvezően kell alakulniuk ahhoz, hogy a befektetők pozitívan tudják elkönyvelni a phablet-piacra való belépést. Már csak azért is, mert a következő két negyedéves értékesítési adatokat is nagyban befolyásolhatja majd, hogy mennyire is volt erős az első hónapokban a két új iPhone.

Az Apple Watch várható piacra kerülésével kapcsolatban is jöhetnek majd információk, melyekre azért érdemes lehet figyelni. Bár a termékkategória kezdetben vélhetően nem dobja majd meg jelentősen az Apple óriásira nőtt nyereségét és árbevételét, fontos következetéseket lehet majd levonni a menedzsment elképzeléseiről az Apple jövőjére nézve. A hatalmas készpénzállománnyal kapcsolatos bejelentések sem zárhatóak ki, ahogyan arra például a 2014-es első negyedéves gyorsjelentés után is sor került.

Fontos szintekről pattanhat meg

Technikailag fontos szintekről mutat felpattanást az Apple árfolyama a napi grafikonon. A közel egy éve tartó emelkedő trendvonal ugyanis megfogta a november vége óta tartó esést, ráadásul már a csökkenő trendvonalat is áttörte az árfolyam, és az 50 napos mozgóátlag felett jár. Kedvezőnek számít az MACD vételi jelzése is.

Akár a korábbi 120 dollár közeli történelmi csúcsig is eljuthat az árfolyam, amennyiben a gyorsjelentés sikerrel hozza a magasan lévő várakozásokat. Amennyiben viszont csalódás jön, akkor az 50 napos mozgóátlag-emelkedő trendvonal párosát lehet érdemes figyelni. Bárhogyan is alakul, holnap részletes elemzés keretében számolunk be az Apple negyedik negyedéves teljesítményéről.

Az Apple napi grafikonja (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!