A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Parádés gyorsjelentés az Apple-től

Vágólapra másolva!
9 százalékos emelkedés vár ma nyitáskor az Apple részvényére, miután szenzációs gyorsjelentéssel állt elő tegnap a cég. A negyedik negyedévben valamennyi elemzői várakozást túlteljesített a vállalat, soha nem látott mennyiségű iPhone-t sikerült eladni.
Vágólapra másolva!

Brutálisan erős gyorsjelentéssel rukkolt elő tegnap piaczárás után az Apple, nem túlzást azt állítani, hogy valamennyi befektetőnek és elemzőnek leesett az álla. A főbb számok magasan megverték az elemzői várakozásokat, köszönhetően a minden várakozást meghaladó iPhone-értékesítéseknek. A háttérben zajló folyamatok sem alakulnak rosszul, és még a jelenlegi negyedévre vonatkozó várakozások sem tudták elrontani a befektetők örömét. Közel 9 százalékos ugrással nyithat ma az Apple árfolyama.

Forrás: Apple, Investor.hu

Nagyon erős az iPhone

A legerősebb pontja az Apple negyedik negyedévének az iPhone-értékesítések voltak, 74,5 millió telefont adott el az amerikai cég, amire mondani sem kell, még sosem volt korábban példa. Jól érzékelteti a sikert, hogy a negyedik negyedévben összesen sikerült annyi telefont eladni, mint az áprilistól szeptemberig tartó, két negyedéves periódusban.

Forrás: Apple, Investor.hu

Ezzel az iPhone 6 és 6 Plus piaci bevezetését mindenképpen óriási sikerként értékelheti az Apple, már csak azért is, mert még a legoptimistább elemzők sem számoltak 71 milliónál több eladott telefonnal. A jól kezdődő értékesítés a következő negyedévekre is lökést adhat az eladásoknak, és könnyen lehet, hogy az elemzők is modelljeik felülvizsgálatára kényszerülnek majd.

Az iPad-eladások ugyanakkor némileg megszenvedték az iPhone-ok nagy sikerét, és még a vártnál is nagyobb volt, 17,7 százalékos volt visszaesés a szegmensben. Ezzel az iPad-ek esetében persze nincs új a nap alatt, 2014-ben folyamatosan egyre alacsonyabb volt az értékesítés, és a 2013-as 74,2 millióval szemben csak 63,3 milliót sikerült eladni.

Forrás: Apple, Investor.hu

Ez a trend a következő negyedévekben pedig új termékek híján folytatódhat, és egyre jelentéktelenebbé válhat a divízió. Jól mutatja ezt a fentebb szerepelt ábrán az iPad-ek átlagos eladási árának alakulása, amely ahelyett, hogy az iPhone-ok árához közel lenne, egyre inkább távolodik attól. Látva a tablet-piac kilátásait, most már meglehetősen kevés esély van arra, hogy a divízió egyszer az iPhone-hoz hasonlóan húzóágazata legyen az Apple-nek.

A Mac-eladások közben változatlanul erősek voltak, ezúttal éves alapon 14,1 százalékos volt a növekedést, tartva az utóbbi egy-másfél évben látott 10-15 százalék körüli növekedést. Túlságosan nagy jelentősége azonban ennek a szegmensnek sincs már, miután az árbevétel alig 12-13 százalékát teszi ki a Mac. Az iPod-szegmensről közben már nem szolgáltat adatot az Apple, teljesen jelentéktelenné vált a befektetők szempontjából.

A földrajzi szegmensek közül közben egyre nagyobb a kínai bevételek aránya, a 12 havi gördülő adatok esetében már közel 19 százalékot tesz ki az ország. Ha csak a negyedéves számokat vizsgáljuk, akkor lassan már Európát is megelőzi, az amerikai árbevétel ugyanakkor még mindig kétszerese a kínaiénak.

Nehéz lesz felülmúlni a számokat

A bivalyerős negyedév 74,6 milliárd dolláros árbevételt hozott az Apple számára, amivel közel 30 százalékos növekedést sikerült elérni éves alapon. Utoljára közel 3 éve volt ennyire jó teljesítménye a cégnek, amikor az iPad-ek még felfutóban voltak, és az iPhone-ok sokkal inkább egzotikumnak számítottak a vásárlók számára.

Forrás: Apple, Investor.hu

Ezt a negyedévet viszont könnyen lehet, hogy jó ideig nem tudja majd megismételni az Apple, legalábbis az elemzői előrejelzésekből erre lehet következtetni. A növekedési ütem 30 százalék közeléből ismét egyszámjegyűre eshet vissza a következő években, túlzott optimizmus pedig a menedzsment 52-55 milliárd dolláros jelenlegi negyedévre vonatkozó prognózisaiban sincs, 20 százalék alatti növekedéssel számolnak éves alapon.

Nehéz lesz megismételni a bruttó margin közel 40 százalékos szintjét is, ami szintén évek óta nem látott jó teljesítményt jelent az Apple számára. Ebben szerepe lehet az iPhone-ok átlagos értékesítési árainak növekedésének is, ugyanakkor az is segítetett, hogy az értékesítésben egyre nagyobb szeletet foglalnak el az iPhone-ok, miközben az iPad-ek aránya csökken.

A remek negyedév a nyereségre is pozitív hatással bírt, az EPS pedig 3,06 dolláros értékével közl 50 százalékos növekedést tudott mutatni. A következő negyedévekben vélhetően csökken majd a növekedés, az árbevételhez hasonlóan itt is a 10 százalék körüli emelkedés valószínűsítheti.

Vannak kockázatok

A történelmi jelentőségű negyedév ellenére is vannak világos kockázatok, melyek közül egyértelműen az lehet a legnagyobb, hogy az Apple egyre inkább csak az iPhone-októl függ. Bár korábban sem volt ez teljesen másként, az már látható, hogy az iPad-ek nem tudják átvenni a zászlóshajó szerepét a cégnél.

Bár az iPhone-eladások remekül festenek, az ilyen mértékű függőség (árbevétel 70 százaléka) már igen veszélyes lehet a cégnek. Elég lehet ugyanis egy-két rosszabb negyedév az iPhone-oknál, és már is felerősödhetnek a mostanában nem annyira hallható pesszimista hangok, ami a részvényre is negatív hatást gyakorolhat.

Forrás: Apple, Investor.hu

Közben az iPhone-oknál némileg kifogyóban vannak az ötletek, a korábbi nagy igényt, a nagykijelzős telefon elkészítését ugyanis már kipipálta a cég, nem nagyon azonosítható ehhez fogható méretű fogyasztói igény most a piacon. Ennek függvényében igen kérdéses, hogy a kétszámjegyű növekedési ütem mennyire fenntartható, pláne úgy, hogy az okostelefon-piac lassulása elkerülhetetlen. Az IDC szerint a teljes piac 10-20 százalék közötti növekedésekre lesz csak képes a következő években, ennek pedig nagy részét főleg az ázsiai gyártók adhatják.

A versenytársak (például a kínai hardvergyártók) ráadásul egyre erősebbek, és versenyképesebben is tudnak elfogadható minőségű okostelefont gyártani, mint az Apple. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az erősödő dollár miatt akár áremelésekre is kényszerülhet az Apple az iPhone-oknál, akkor azért jelentős kockázatokat azonosíthatunk.

Az Apple természetesen tisztában van ezekkel a veszélyekkel, az új termékek felé fordulás nem véletlen a cégnél. Kérdéses azonban hogy az áprilisban startoló Apple Watch mennyire tud majd felfutni, miután azért meglehetősen vegyes kritikákat kapott még a szeptemberi bemutató után. A másik nagy katalizátor az Apple Pay szolgáltatás lehet, ám az online fizetések piacára azért a Google is nagy lehetőségként tekint, tehát komoly harcokra kell készülnie itt is az Apple-nek.

Újabb történelmi csúcs is jöhet

Rövid távon ezzel együtt csúcs közelében nyithat az árfolyam, miután jelenleg 119 dollár körül áll részvény. A tegnapi mozgás utáni nagy ugrás során ezzel ráadásul ismét az 50 napos mozgóátlag felett járhat az Apple, az MACD vételi jelzése pedig segítheti az emelkedést.

A mai záróár ugyanakkor érdekes lehet, mivel ha napon belül elgyengülne az Apple egy ennyire erős gyorsjelentésre, azért az komoly jelzés lenne a befektetőknek. Szélsőséges esetben akár az 50 napos mozgóátlag is ismét eleshet, ám egy pozitív forgatókönyv során új történelmi csúcs sem zárható ki.

Az Apple napi grafikonja (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!