Vágólapra másolva!
Egy kedvező elemzői ajánlás következtében nagy menetelésben van az OTP árfolyama. Emiatt pedig a BUX index is szépen emelkedik.
Vágólapra másolva!
  • Több mint egy éves mélypontra süllyedt ma a forint árfolyama az euróval szemben, 301,2-nél is jártak a jegyzések. Innen viszont végül visszapattant a forint, már 303,2-nél, a fontos támaszok felett jár az EURHUF árfolyama. Főleg a Fed tegnapi bejelentései felelősek a mozgásért.
  • Hasít az OTP a mai kereskedésben, a bankpapír több mint 4 százalékkal ugrik (4856 forint), miután a JP Morgan elemzője igen optimista, 6950 forintos célárral állt elő a részvényre vonatkozóan. Nagy a forgalom is az OTP-ben, kora délután 6,5 milliárd forintos. Ennek hatására a BUX index is közel két százalékkal emelkedik, a többi blue-chip visszafogottabb pluszai mellett.
  • Valószínűleg leminősítéssel fog járni az osztrák bankok esetében az, hogy eltűnik a közvetett állami garancia a pénzintézetek mögül. Emiatt a Fitch úgy számol, hogy valószínűleg a Raiffeisen adósságát "BBB+”-ra vágják a korábbi "A”-ról, míg az Erste besorolása szintén "BBB+”-ra válatozhat szintén "A”-ról. Egyelőre a bejelentés nem okozott érdemi változást a részvényárfolyamban, a jó nemzetközi hangulatban mindkét osztrák részvény 2 százalék feletti emelkedésben van.
  • Európában többségében jó a hangulat a piacokon, egyedül a német DAX van mínuszban a vezető részvényindexek közül. Az amerikai tőzsdék pedig kisebb pihenővel indíthatják a napot a tegnapi ralit követően.
  • Nem nagyon foglalkoznak az újabb sztrájk bejelentésével a Lufthansa (Xetra: LHA) befektetői, ugyanis a részvény árfolyama közel két százalékkal ugrik, mivel a légitársaság teherszállítással foglalkozó cége pozitív eredményekről számolt be. A folyamatban lévő reorganizációs program a tervek szerint halad, így a 2015 és 2017 közötti időszakban is tovább emelkedhet majd a profit. A teljes céges üzemi eredmény nagyjából 10 százalékát tette ki a teherszállítási divízió 2014-ben.
  • Egy IPO keretében tervezi leválasztani világítási üzletágát a holland Philips (Amszterdam: PHIA). A vállalat vezetése ugyanakkor azt is elmondta, hogy még más forgatókönyveket is megfontolnak, de jelenleg az IPO-ra van a legnagyobb esély, amire valamikor 2016 első felében kerülhet sor. A leválasztás része a cégnél folyamatban lévő átszervezési folyamatnak. A Philips árfolyama 0,7 százalékkal csökken.
  • 10 százalékkal megemeli a negyedéves osztaléka nagyságát a Hewlett-Packard (NYSE: HPQ). A részvényenként járó osztalék nagysága így 17,6 cent lesz, és április 1-jén kapják meg azok a részvényesek, akik legkésőbb március 11-én a vállalat részvényeseivé váltak.
  • Tőzsdére vonul az amerikai GoDaddy, amely cég domain nevek regisztrálásával foglalkozik. Az IPO keretében pedig legalább 22 millió részvényt bocsátanak ki, 17-19 dolláros árfolyamsávban. A cég részvényével a New York Stock Exchange-en fognak kereskedni. A végleges árazásra előreláthatólag március 31-én kerül sor, így a kereskedés április 1-én kezdődhet.
  • Két százalék körüli mínuszban van az eBay (Nasdaq: EBAY) nyitás előtt, mert a Piper Jaffray elemzője 49 dollárra vágta célárát a korábbi 55 dollárról, mert szerinte az Apple, a Google vagy a Facebook felől érkező verseny piacot vehet el a PayPal elől.
  • A Dow Jones tőzsdeindex tagja lesz ma az Apple (Nasdaq: AAPL), ugyanakkor az árfolyam nem mutat elmozdulást nyitás előtt. A hír már napokkal ezelőtt ismert volt, így nem meglepő, hogy nem reagált érdemben az árfolyam.
  • Az Amerikai Tőzsdefelügyelet (SEC) lehetővé teszi, hogy a Bank of America (NYSE: BAC) részvényesei megvitassák, hogy szét szeretnék-e választani a pénzintézet divízióit. A bank vezetése ellenzi a javaslatot, amit a Public Citizen fogyasztói csoport nyújtott be, így kérdéses, hogy a részvényesek megszavazzák-e azt a közgyűlésen. A befektetési banki és a kereskedelmi banki üzletág kettéválasztása lehetne ésszerű a Public Citizen szerint. A Bank of America árfolyama nem mutat elmozdulást nyitás előtt
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!