Ott támad a NAV, ahol a legkevésbé várná

NAV, sportcipő, hamisítvány
A cipők a Converse márkára hajaznak
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évben nőtt a nyilvántartások tartalmi elemeit érintő adóhatósági transzferár-vizsgálatok száma, és az ilyen jellegű ellenőrzések egyre gyakrabban zárulnak érdemi megállapítással.
Vágólapra másolva!

A Baker Tilly adótanácsadó cég elemzése és tapasztalatai szerint ma már egyszerű revízió alkalmával is előfordul, hogy a NAV részletesen áttekinti az adatbázisszűrést, a funkcionális elemzést, illetve a költségallokációk helyességét és jogosságát.

Érdemi vizsgálat

Amennyiben azonban az adóhivatal dedikált transzferár-csoportja is részt vesz a vizsgálatban, akkor borítékolható a kapcsolódó dokumentáció minden részletre kiterjedő formai és tartalmi vizsgálata is.

Egyre több részletre és finomságra figyelnek a NAV ellenőrei. Forrás: NAV / Facebook

„Egyértelmű trend, hogy a NAV-ellenőrök egyre képzettebbek transzferár témában, hiszen a revizorok már olyan területeken is magabiztosan mozognak, amelyeket a korábbi években általában elkerültek, mert nem volt rálátásuk" - mondja ezzel kapcsolatban Mindszenti Mónika partner, a Baker Tilly transzferár-divíziójának vezetője. Mindez pedig fokozott gondosságot követel meg a gazdálkodó szervezetektől, hiszen eggyel nő a vizsgált területek száma, így a bírságolás kockázata is.

Ezekre figyelnek

A szakember szerint az ellenőrzéseken a NAV egyre gyakrabban vizsgálja a transzferár-adatbázisszűrések helyességét és frissességét, érdemben elemzik a tranzakciókhoz kapcsolódó összehasonlító és alátámasztó adatok meglétét és tartalmi megfelelőségét.

Életszerűség

Ugyancsak szívesen tanulmányozzák a menedzsmentszolgáltatásokhoz kapcsolódó költségallokációk életszerűségét és dokumentáltságát.

A transzferár-nyilvántartás elkészítéséhez elengedhetetlen adatbázisszűrések vizsgálatakor fontos szempont, hogy azok mennyire naprakészek, hiszen az adóhatóság nem vagy csak komoly fenntartásokkal fogadja el a három-négy évvel korábban – vagy még ennél is régebben – készült összehasonlító adatokat tartalmazó adatbázisszűréseket.

Helyesen értelmezett tranzakció

Ugyancsak rendkívül fontos, hogy a tranzakciókat helyesen értelmezzük, és megfelelő összehasonlító adatokat adjunk meg a csoporton belüli ügylethez kapcsolódva, mert saját adataink is szembefordulhatnak velünk egy adóvizsgálat alatt – állítja Mindszenti Mónika.

Felidézte: előfordult, hogy egy társaság az összehasonlító elemzés készítésekor az adott tranzakciótípushoz köthető, viszonylag könnyen elérhető összehasonlító adatokat alkalmazott a nyilvántartásában.

A saját adat is visszaüthet

Az adóhatóság elfogadta ezeket mint összehasonlító adatokat, de a tranzakció jellegét másként értelmezte. Ennek következtében – az adózó transzferár-nyilvántartásában bemutatott összehasonlító adatokat felhasználva – jelentős adóalap-korrekciót állapított meg. „A NAV elfogadta a cég összehasonlító adatait, majd azokra hivatkozva kért korrekciót. Ezért nem elég pusztán hiteles forrásból adatot gyűjteni, meg is kell győződni arról, hogy az valóban alátámasztja-e azt, amihez felhasználjuk” – hangsúlyozta a szakember.

Menedzsmentszolgáltatások

A tranzakciók életszerűsége is nagy szerepet kap a transzferár-vizsgálatokban, különösen a menedzsmentszolgáltatások ellenőrzésekor. Ezek jellemzően olyan – pl. jogi, IT-, értékesítéstámogatási – szolgáltatások, amelyeket minden tagvállalat használ, és az anyavállalat központi beszerzéssel vagy saját erőforrásait felhasználva nyújt leányvállalatainak. A szolgáltatásokkal kapcsolatos költségeket központilag gyűjti, és az adott szolgáltatásokra leginkább jellemző allokációs kulcs alapján megosztja a tagvállalatok között.

Megvalósult-e?

Az is előfordult, hogy a NAV a menedzsmentszolgáltatás konkrét realizálását vizsgálta: teljesítési igazolással és dokumentumokkal – például repülőjegy, e-mailek, feljegyzések stb. – alátámasztva kellett nevesíteni, hogy az anyavállalattól kapott szolgáltatások valóban megvalósultak-e.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről