A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Egymillió munkaóra baleset nélkül

gipszkarton, Halmajugra, Rigips Saint-Gobain
Az egymillió munkaóra óta, hat éve balesetmentes üzem Halmajugrán
Vágólapra másolva!
Csúcsot döntött a balesetmentes üzemi működésben Magyarország egyetlen gipszkartongyára. A vállalat ezt a saját vezetői filozófiájával magyarázza.
Vágólapra másolva!

Technikai értelemben az adat az összes dolgozó által ledolgozott órák száma az utolsó, baleset miatt kiesett naptól számítva. A Rigips halmajugrai üzeme, a francia hátterű Saint-Gobain Csoport hazai divíziója 104 főt foglalkoztat, 2009 óta több mint 100 millió forintot fordított biztonságtechnikai beruházásokra, és ez volt az az év is, amelyben utoljára regisztrált munkahelyi balesetet. Az üzem, amely évente 18 millió négyzetméternyi gipszkartonlap gyártására képes, és amely a magyar piacon kívül Szerbiában, Szlovákiában, Macedóniában, Koszovóban és Albániában is értékesít, ezáltal a cégcsoport 64 vállalata közül az egyik legbiztonságosabbnak számít.

Az egymillió munkaóra óta, hat éve balesetmentes üzem Halmajugrán Forrás: Saint-Gobain/rigips-divízió

Évente több tízmilliót költenek a biztonságra

Piros Attila ügyvezető szerint ez a rekord eredmény a vállalat azon filozófiájából ered, hogy az emberi egészségnél nincs fontosabb érték, ezért a 350 évvel ezelőtt alapított Saint-Gobain munkabiztonsági követelményei jóval szigorúbbak a magyar jogszabályi követelményeknél. Magyarországon pedig annyira jó gyakorlattá vált a biztonságos munka, hogy egy-egy új leányvállalat elindításához hazánkba küldik a mérnököket tájékozódni. „Minden értekezleten, tárgyaláson, megbeszélésen már az elején kijelentjük, ha megszólal a vészriasztó, az nem gyakorlás lesz, akkor hagyni fogunk csapot-papot az előírás szerint” – tájékoztat az ügyvezető. A vállalat minden évben tetemes összeget költ biztonságtechnikára, de az alkalmazottak is nagyon komolyan veszik az előírásokat: például hogy a lépcsőn mindenhol, végig fogni kell a korlátot. Az évértékelő beszélgetések során vagy a kérdőívekben a többség az első helyen említi vállalati előnyként a biztonságot, és egyáltalán nem ritka, hogy megfigyelik magukon, amint már a munkahelyükön kívül is automatikusan úgy közlekednek, mintha a Saint-Gobain-előírásokat tartanák be.

A külsősökért is felelnek

„A Saint-Gobainnél mindenki felelős a biztonságért, nem csak a munkavédelmi szakember. Az előírások a beszállító vállalatok munkatársaira is érvényesek: aki éppen az üzem területén dolgozik, annak biztonságáért a cég felel. A kiemelten kockázatos műveletekhez – például zárt térben, magasban, tárolt energia közelében végzett munka –, speciális eszközöket biztosítunk, de természetesen ugyanilyen komolyan vesszük az irodában dolgozók és az országot járó értékesítő kollégáink esetében is” – teszi hozzá Piros Attila.

Ez is a vezetőtől indul

Az ügyvezető szerint ha egy vállalat hasonló üzemi biztonságban szeretne dolgozni, az evidens munkavédelmi előírásokon kívül elsősorban a vezetőképzésen keresztül érheti ezt el: „A döntéshozókat kell elkötelezetté tenni a munkabiztonságért. Dolgozói oldalon az egészséget nem veszélyeztető biztonságos munkavégzés kultúráját kell erősíteni, és ebben sokat segíthet a pozitív motiváció.”

A halmajugrai gyár üzletileg is a top háromban szerepel a cégcsoporton belül, egyes mutatók – rendelkezésre állás, kihozatal, hatékonyság – alapján pedig abszolút listavezető. A több ízben is Magyar Termék nagydíjas Rigips környezettudatosan, bányászat nélkül szerzi be alapanyagát, 2014-ben pedig elmondhatták magukról, hogy egyetlen minőségi reklamáció nélkül csinálták végig az évet. Az évente 4000-4200 kamionnyi készterméket gyártó üzem szinte kivétel nélkül hazai szállítmányozókkal dolgozik, ezzel további 100 hazai családnak biztosít stabil megélhetést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!