A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kitört a kapszulaháború

Nespresso
Vágólapra másolva!
Vetélytársat kapott a Nespresso, Magyarországon is elkezdte forgalmazni kávékapszuláit a Lidl. A kapszulák csak Nespresso-gépekben használhatók, viszont sokkal kevesebbe kerülnek, mint a svájci cég saját termékei. 
Vágólapra másolva!

„Új termékkel színesítjük áruházaink kínálatát: engedd magadat elcsábítani a Bellarom magával ragadó ízvilágával! Vásárolj üzleteinkben hétfőtől kávékapszulát, amelyet a Nespresso kávégépekkel használhatsz” – így hirdeti új kávékapszuláit a Lidl a Facebook-oldalán.

A Bellarom fantázianevű saját márkás kávékapszulákkal egyértelműen a Nespresso kávéfőzők tulajdonosait célozta meg a diszkontlánc. A Lidlben egyébként nem is lehet kávéfőzőt vásárolni a kapszulákhoz – írja a Pénzcentrum.

Már a Lidl is forgalmaz Nespresso-kompatibilis kávékapszulákat Forrás: Táfelspicc

A Nespresso gépekhez már nem csak a hivatalos Nespresso-boltokban lehet kapszulákat vásárolni: az elmúlt években több cég is megjelent a piacon a svájci cég készülékeiben használható, esetleg utántölthető kapszulákkal.

Németországban a Lidl már tavaly lépett, azaz ott már kaphatók a Nespresso-kompatibilis kapszulák. A magyar piacot ismerő és abban részt vevő szakértőnk szerint

a mostani döntés azért jó, mert megtanítja a fogyasztókat arra, hogy nem csak a Nespresso-shopokban lehet olyan kávékapszulákat kapni, amelyek a Nespresso gépekben is használhatók.

Egyébként több ilyen márka van már, de ezek eddig kevesebb figyelmet kaptak. Ez a versenyhelyzet pedig olyan fogyasztókat is behoz a piacra, akiket eddig elriasztott a Nespresso árszínvonala.

Lejár az 1700 szabadalmi oltalom

A Nespresso kapszulás szisztémáját sokáig 1700 szabadalmi oltalom védte a másolatoktól, ezek most szép lassan vagy lejárnak, vagy megsemmisítik őket. Szabad az út a konkurencia számára, a kérdés, hogy mire mennek vele – erről már az Origo gasztrorovata, a Táfelspicc is írt.

A Nespresso-kapszulák ára a neten 70-90 forint között van. A hivatalos boltokban 110-130 forint között, a Lidlben kapható kapszula darabja pedig 70 forintra jön ki.

Nespresso kapszulás kávéfőző Forrás: AFP/Getty Images/Dimitrios Kambouris

A Lidlben most háromféle kapszula közül választhatnak a vásárlók, de nincs kizárva, hogy újabbak is megjelennek majd a jövőben. Folyamatosan vizsgálják a piacot, ennek függvényében bővítik a kínálatot – írta az áruházlánc a Pénzcentrumnak.

A Nespresso kávégépek ára 29 900 forinttól indul, és akár a 174 990 forintot is elérheti. A vásárlók legalább egy tucat kapszula közül választhatnak.

A Nespresso szerint

Mint írták, rendszerüket - az alumíniumkapszulától a készülékig - közel 30 éves fejlesztéssel úgy tervezték, hogy együttesen biztosítsák, hogy minden egyes csésze kávé ugyanazon minőségben készüljön el.

El sem hiszi, milyen öreg

A kapszulás kávé öregebb, mint azt sokan gondolnák: az ötlettel 1976-ban rukkolt elő a Nestlé egyik alkalmazottja, Eric Favre. Az akkor elsősorban üzleti hasznosításra kigondolt koncepció nem aratott különösebb sikert.

Klubrendszerben értékesítik a Nespresso-kapszulákat Forrás: AFP/Getty Images/Neilson Barnard

Arra 1986-ig kellett várni, amikor is Favre a kapszulás gép mellé kitalálta az akkor ezen a téren merőben szokatlannak számító, klubrendszerű értékesítést. A cég az egész folyamatot szabadalmaztatta, 1996-ban 1700 szabadalom védte a terméket. A szabadalmak 2012-ben kezdtek lejárni, ami sok cég számára lehetővé tette, hogy a Nespresso-rendszerrel kompatibilis kapszulát dobjon piacra.

Drágulás jön

Több mint tizenöt százalékkal nőhet a kávéfogyasztás közel kétharmadát adó arabica kávéfajta tőzsdei ára 2016. szeptember végéig amiatt, hogy a kereslet immár második éve várhatóan meghaladja a kínálatot. Elemzők szerint kávét 50 év múlva csak a legtehetősebbek ihatnak, mert olyan drága lesz.

Forrás: Origo

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az őrölt kávé 250 grammos csomagjának átlagára februárban 644 forint volt, ez 3,3 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Ennél többe, 646 forintba utoljára 2013 októberében került egy csomag kávé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!