A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Újabb vállalati könyvelési botrányra derült fény

President of Toshiba Hisao Tanaka (C), chairman Masashi Muromachi (L) and corporate executive vice president Keizo Maeda (R) bow at the beginning of a press conference at the company's headquarters in Tokyo on July 21, 2015. Toshiba president Hisao Tanaka
Vágólapra másolva!
Hisao Tanaka, a japán elektronikai óriás vezére lemondásra kényszerült, miután napvilágot látott, hogy az elmúlt 6 évben folyamatosan meghamisíttatta a cég könyvelését. A botrányba az alelnök és a menedzsment számos tagja is belebukott, de számos utórengése lehet még a történetnek.
Vágólapra másolva!

A kreativitásnak is van határa

Japán iránti befektetői bizalmat is megrendítheti a mai napon kirobbant skandalum. A Toshiba, amelynek üzleti tevékenysége az elektronikai termékeken túl a nukleáris erőművekre is kiterjed, 151,8 milliárd jenre (1,2 milliárd dollár, azaz 330 milliárd forint) kozmetikázta a működésből származó eredményt, ami közel háromszorosa a valóságban elért profitnak – közölte a BBC. És ezt nem egyszeri felindulásból követte el, hanem már hat éve folyamatosan félrevezette a befektetőket.

Fukusima vezetett a bukáshoz

Az elektronikai óriást ellenőrző auditoroknak az szúrt szemet, hogy az energiaiparban is érdekelt Toshiba közvetlenül a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófa után irreálisan magas célokat tűzött ki. Az ellenőrök ezen a vonalon elindulva a számok sorozatos kozmetikázására derítettek fényt.

A vizsgálat lezárultával arra kötelezték a céget, hogy 2008-ig visszamenőleg nyújtsa be a tényleges könyvelési adatokat.

A menedzsment nyolc tagja távozott, de emellett jelentős pénzbírságra is számíthat a vállalat, de ez ügyben még pontos számok nem tudhatóak.

Óriási szégyennel kell szembesülnie a Toshiba menedzsmentjének, ennek is köszönhető a vezetők mély meghajlása a sajtótájékoztatón Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Japánnak is betesz

Félő, hogy a most kirobbant botrány nemcsak a 140 éves múlttal rendelkező vállalatot kezdi ki, hanem az országgal szembeni globális pénzügyi bizalom megrendülését is magával vonhatja – fejtette ki aggodalmát Taro Aso japán pénzügyminiszter.

Leáldozóban a Toshiba csillaga

A Toshiba 1985-ben elsőként dobta piacra a laptopot, majd 1996-ban a DVD-lejátszót ismertette meg a világgal. A mamuttá nőtt vállalat - amely egyre inkább szorongatott helyzetbe került a dél-korei Samsung és a kínai Lenovo által – jelenleg 421 leányvállalattal és több mint 200 ezer alkalmazottal rendelkezik globálisan, de

egyre inkább alulmarad a fokozódó versenyben, így iparági szakértők szerint sokkal inkább a vállalat restrukturálására kellene az energiákat fordítani.

Toshiba évek óta meghamisította a vállalat könyvelését a legfelső vezetés tudtával és akaratával Forrás: Getty Images

A mostani botrány ugyanakkor jól rámutat a japán vállalati kultúra elmaradásaira is, hisz ott nem lehet szembemenni a főnökök akaratával. A legfőbb mérce a tisztelet és a lojalitás, ennek megfelelően a hibázás lehetősége óriási szégyent von maga után. Így

ha még egy elérhetetlen célt is fogalmaz meg a menedzsment az adott évre, a hierarchia alsóbb részein lévő beosztottak ezt mindenképp el akarják érni, akár a saját részlegük számainak meghamisításával is.

Ellentmondás egyszerűen kizárt.

Meglepő reakció a részvénypiacon

A tokiói tőzsdén úgy tűnik, már beárazták a techcég csalási botrányát, hiszen a részvény árfolyama több mint 6 százalékot emelkedett a keddi kereskedés során. Bár ettől függetlenül még így is kb. 25 százalékkal vannak lejjebb a papírok, amióta áprilisban megjelentek az első hírek a könyvelési csalásról.

A Toshiba-részvények árfolyammozgása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com, Investor.hu
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!