A magyar kormány nélkül tanácskoznak Davosban

world economic forum
German Chancellor Angela Merkel addresses on January 24, 2013 a session of the annual World Economic Forum (WEF) meeting in the Swiss resort of Davos. The WEF will see top politicians and business leaders pursue talks on whether they have seen the back of the global financial crisis. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
A Világgazdasági Fórumon a világ legbefolyásosabb gazdasági és politikai vezetői találkoznak minden évben. Davosban az idén az ukrajnai helyzet és az olajáresés mellett globális problémákról, egyebek közt az internet jövőjéről lesz szó. Magyarországról sem a kormány, sem a jegybank nem képviselteti magát.
Vágólapra másolva!

Nincs egyetlen magyar név sem a 2015-ös Világgazdasági Fórum résztvevői között. A Külügyminisztérium az Origónak megerősítette, a magyar kormány részéről senki sem megy el a svájci Davosba. Érdeklődésünkre a Nemzeti Bank azt válaszolta, tőlük sem lesz ott senki, de azt nem mondták meg, hogy miért nem.

Illusztris társaság

A davosi Világgazdasági Fórumon minden évben a világ legbefolyásosabb üzleti és politikai vezetői gyűlnek össze. Az üdülővárosban nem csak előadásokon és panelbeszélgetéseken vesznek részt. A helyszín eléggé kicsi, ezért kötetlen tárgyalásokra is könnyű sort keríteni. Idén például velük találkozhattak volna a magyar kormány képviselői, ha elmentek volna:

  • Angela Merkel német kancellár és a német gazdasági, pénzügyi, közlekedési, egészségügyi miniszterek,
  • Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke,
  • Pierre Moscovici, az unió gazdasági és pénzügyi biztosa,
  • Francois Hollande francia elnök,
  • Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke,
  • John F. Kerry, az USA külügyminisztere,
  • George Osborne, a brit gazdasági és pénzügyi miniszter,
  • Mark J. Carney, a brit jegybank vezetője,
  • Igor Suvalov orosz miniszterelnök-helyettes,
  • Anton Szilvanov orosz gazdasági miniszter,
  • Petro Porosenko ukrán elnök és az ukrán pénzügyminiszter, külügyminiszter, valamint Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere.

A listát hosszan folytatni lehetne a meghatározó gazdasági szereplők nevével: ott lesz például Bill Gates, a Microsoft és Jack Ma, az Alibaba alapítója, Mary Barra, a General Motors, valamint Marissa Mayer, a Yahoo! igazgatója.

Angela Merkel ott lesz Davosban Forrás: AFP/Johannes Eisele

Kit hívtak meg?

A Világgazdasági Fórumra nem lehet csak úgy besétálni, csak az mehet el, akit meghívnak. Nem tudjuk, Magyarországról ki kapott meghívót: kérdeztük a találkozó szervezőit, de azt a választ kaptuk, hogy a rendezvény adatvédelmi szabályzata miatt nem oszthatják meg az információt.

Megkérdeztük a jegybankot, hogy valóban nem megy-e tőlük senki Davosba, és miért nem. Azt megerősítették, hogy nem mennek el, de arra nem válaszoltak, hogy miért nem. A Külügyminisztériumnak is feltettük ugyanezt a kérdést. Azt válaszolták, a kormányt senki sem fogja képviselni a fórumon.

Nincs rá kapacitás

A külügy indoklása így hangzik: "A Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselői az Európai Unió különböző fórumain, és számtalan kétoldalú tárgyalás során képviselik Magyarország érdekeit a legfontosabb ügyekben, így az energiabiztonsággal és a biztonságpolitikával kapcsolatban is. Az évi, rendszeres fórumból nőttek ki az utóbbi években a regionális kezdeményezések – Magyarország rendszeres meghívottja a szintén évente, minden nyáron megrendezett kelet-közép-európai regionális gazdasági fórumnak.

Cikkünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium is reagált, ezt írták: "A Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői is számos nemzetközi pénzügyi-gazdasági fórum folyamatos résztvevői. Többek között az IMF és a Világbank tavaszi, ill. éves közgyűlésén, az Euromoney konferencián és az EBRD éves közgyűlésén is képviselteti magát a nemzetgazdasági tárca. A minisztérium megnövekedett feladatai nem teszik lehetővé, hogy minden nemzetközi gazdasági témájú eseményen részt vegyünk."

Egy nagy show

Nem valószínű, hogy a fórum hozzájárulhat a geopolitikai válságok, mindenekelőtt az ukrán válság megoldásához. "Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az a véleményem, hogy Davos egy nagy show" - mondta Rácz Margit, az MTA KRTK Világgazdasági Intézetének főmunkatársa az MTI-nek. "Mindenki elmond valamit, van, akire jobban odafigyelnek, van, akire kevésbé, de azt, amit az érintett felek nem voltak képesek rendezni, a fórumon aligha tudják" - tette hozzá.

Magyarország szempontjából különösen fontosak a Davosban napirendre kerülő energiakérdések, véli Rácz Margit. Az energiabiztonság mind az EU, mind a NATO tagállamai számára biztonságpolitikai kérdés. Ha ezen a téren átgondolt kezdeményezés történne, akkor a davosi Világgazdasági Fórum hasznos lenne.

Davos Svájc egyik legszebb üdülőhelye Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Utoljára Gyurcsány ment el

Magyarország évek óta nem vesz részt a davosi találkozón, utoljára Gyurcsány Ferenc ment el még 2008-ban. 2009-ben a Kormányszóvivői Iroda azt közölte, hogy „a budapesti Nabucco-csúcs és a gazdasági világválság magyarországi hatásaival foglakozó rendkívüli parlamenti ülésnap nem teszi lehetővé, hogy a miniszterelnök is részt vegyen az idei Világgazdasági Fórumon”. 2009 elején még Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök, de már csak néhány hónapig, Bajnai Gordon áprilisban váltotta.

Nem csak Magyarország hagyja ki

A régióból nem csak Magyarország hiányzik a szerdán kezdődő davosi találkozóról. Nem lesz ott senki Szlovákiából, Csehországból és Romániából sem. Viszont Szerbiát például Aleksandar Vucic miniszterelnök képviseli, Ausztriát a gazdaságért is felelős alkancellár, Lengyelországot pedig Mateusz Szczurek pénzügyminiszter.

John Kerry amerikai külügyminiszter tavaly is ott volt Forrás: AFP/Gary Cameron

Globális kihívások

A 2015-ös Világgazdasági Fórum hivatalos központi témája „az új globális környezet” lesz, aminek kulcskérdéseit a szervezők tíz pontban foglalták össze:

  • Mezőgazdaság és élelmiszerellátás.
  • Gazdasági növekedés.
  • Foglalkoztatás, humántőke.
  • A környezet és a források biztonsága.
  • Nemzetközi kereskedelem és befektetés.
  • Infrastruktúra, hosszú távú befektetések és fejlesztések.
  • Az internet jövője.
  • A globális pénzügyi rendszer jövője.
  • A nemek közti egyenlőség.
  • Bűnözés és korrupció elleni harc.

A résztvevők természetesen az aktuális témákról, például az olajár eséséről is beszélni fognak. Terítéken lesznek az ukrajnai és a közel-keleti konfliktusok, az ebola járvány és betegségek általában.

Nem függ államoktól

A találkozót 1971 óta minden évben megtartják, Klaus Schwab ekkor hozta létre a Világgazdasági Fórum elődjét és szervezte az első találkozót Davosban. Eleinte kimondottan gazdasági találkozó volt, mai formáját és nevét 1987-ben nyerte el. A Világgazdasági Fórum nem függ egyetlen államtól sem, alapítványi formában működik, körülbelül ezer vállalkozás tagja, ezek pénzelik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről