Ínséges napok elé néz az építőipar

ökoaszfalt, gumibitumen, MOL, útépítés
Magyarország legrégebbi gumibitumenes burkolata 2004-ben, Zalaegerszegen épült. Az út most is kiváló állapotban van a MOL közlése szerint
Vágólapra másolva!
Februárban nőtt az építőipar termelése, ahogy a korábbi hónapokban, részben az út- és vasútépítéseknek köszönhetően. Az építőipari cégek szerződésállománya és új szerződéseinek száma viszont drasztikusan csökkentek.
Vágólapra másolva!

A megkötött új szerződések volumene 40,7 százalékkal kisebb volt az építőiparban februárban, mint egy évvel korábban, tájékoztat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az épületek építésére kötött szerződések volumene 16,8, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 50,7 százalékkal maradt el a 2014. februáritól.

Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése miatt az építőipari vállalkozások 2015. február végi szerződésállományának volumene 26,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 6,6, az egyéb építményeké 30,5 százalékkal kisebb volt, olvasható a KSH jelentésében.

A termelés nőtt

Februárban az építőipar termelése 5,1 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A termelés az épületek építményfőcsoportban 4,8, az egyéb építményekében 5,9 százalékkal nőtt. Az év első két hónapjában az építőipari termelés 6,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Részben az útépítések húzták az építőipart Forrás: MOL

Az útépítések húzták

Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 4,8, az egyéb építményeké 5,9 százalékkal. Az egyéb építmények építésének növekedése – a korábbi hónapokhoz hasonlóan – az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze, írja jelentésében a KSH.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről