Sokkal kevesebb az új szerződés az építőiparban

ÉPÜLET LAKÓÉPÜLET családi ház FOTÓ ÁLTALÁNOS építkezés Építőipar - Energia - Épül az első aktív ház Pilisszentivánon
Akár két hét alatt felhúzható, ha nem is kulcsrakészen
Vágólapra másolva!
Nagyot nőtt márciusban az ipar termelése, különösen a járműgyártás és az elektronikai termékek gyártása. Az építőipar is jól teljesített, drasztikusan csökkent viszont az építőipari cégek új szerződéseinek száma, és szerződésállománya.
Vágólapra másolva!

2015 márciusában az ipari termelés volumene 11,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanaphatástól megtisztított index 9,0 százalékkal emelkedett, februárhoz képest 2,6 százalék a növekedés. A termelés az év első három hónapjában 8,0 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Főleg az alkatrészgyártás

A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 19 százalékkal nőtt,

az alkatrészeket előállító szakágazatokban a növekedés üteme még ennél is magasabb volt

a statisztikai hivatal szerint.

A második legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 11 százalékkal meghaladta egy évvel korábbit. Az iparág két domináns szakágazatából a kisebbik, a híradás-technikai berendezés gyártása kismértékben, 0,5 százalékkal, a nagyobbik,

az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása kiugróan, 32 százalékkal bővült.

Több ment külföldre

Az ipari export márciusban 14 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének felét képviselő két alág közül a 36 százalékkal részesedő járműgyártás kivitele 19 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 14 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 9,8 százalékkal meghaladták a 2014. márciusit.

Az ipar hazai eladásai több mint 11 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar belföldi értékesítése 13 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel ezelőtt, írja a KSH.

Különösen az alkatrészgyártás nőtt nagyot Forrás: Volkswagen

Nagyot nőtt az építőipar

Jól teljesített az építőipar is márciusban, termelése 12,7 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A termelés az épületek építményfőcsoportban 9,8, az egyéb építményekében 16,4 százalékkal nőtt. Az első három hónapban az építőipari termelés 9,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakihoz képest. Az első negyedévben az építőipar termelői árai 2,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Sokkal kevesebb az új szerződés

A megkötött új szerződések volumene viszont

34,6 százalékkal kisebb volt márciusban

2014 márciusához képest. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 40,2, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 29,9 százalékkal csökkent.

Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése következtében az építőipari vállalkozások 2015. március végi

szerződésállományának volumene 31,1 százalékkal elmaradt

az egy évvel korábbitól, írja a KSH. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 12,5, az egyéb építményeké 34,4 százalékkal kisebb volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről