Újra kilőttek az európai állampapírhozamok

rakéta
Vágólapra másolva!
Újra jelentős mozgásokat látni az európai állampapírpiaci hozamok mezején. A német 10 éves kötvény hozama 28 százalékot emelkedett ma, és ezen mozgásra az euró is reagált. 
Vágólapra másolva!

Amíg év elejétől kezdve az Európai Központi Bank várt, majd bejelentett eszközvásárlási programjának hatására az európai kötvényhozamok rekord mélyre zuhantak, április közepe óta jelentős átrendeződés zajlott le a piacon. A német 10 éves állampapír (Bund) az akkori 5 bázispontos szintekről egészen 75 bázispontig ugrott fel rövid idő alatt, ami brutális emelkedésnek számít, egyáltalán nem nevezhető megszokottnak. Ebben az időszakban az euró is jelentősen tudott erősödni a legfontosabb devizákkal szemben, köszönhetően azon erősödő feltételezéseknek is, hogy Európa gazdasága végre felpöröghet, és a defláció rémét is lassan lerázhatja magáról.

Ez a folyamat - legalábbis az árfolyamok terén - egészen május elejéig, közepéig tartott, utána a kötvényhozamok is megnyugodtak, az euró pedig újra gyengülni (vagy inkább a dollár erősödni) kezdett.

Megint nagy mozgolódások vannak

Június első két kereskedési napja viszont megint a monitorra szegezte a kereskedők tekintetét, hisz újra durva emelkedést látni a német 10 éves Bund piacán: a hétfői 48 bázispontos szintről egészen 68-ig repültek a jegyzések kedden késő délutánra, ami 41 százalékos emelkedésnek felel meg. Ha vetünk egy pillantást a lenti grafikonra, akkor pedig jól látható, hogy van még tere az emelkedésnek.

A német 10 éves állampapírhozam alakulása az elmúlt 3 hónapban és technikai elemzés Forrás: Stooq.com, Investor.hu

Az amerikai kötvényhozamok terén is jelentős elmozdulások tapasztalhatóak hétfő óta, bár az ottani 10 éves állampapír hozama 'csak' 8-10 százalékkal került feljebb.

Az amerikai 10 éves állampapírhozam alakulása az elmúlt 3 hónapban és technikai elemzés Forrás: Stooq.com, Investor.hu

Felrobbant az euró

Az euró sem volt rest kimaradni a mozgásokból, hétfő reggel óta 1,0890-ről egészen 1,1190-ig lőtt ki az EURUSD árfolyama, köszönhetően az emelkedő európai hozamoknak, illetve a szűkülő európai és amerikai hozamkülönbözetnek. Persze nagy kérdés, hogy a mostani euró erősödés vagy dollár gyengülés csak a szokásos korrekció-e a közel egy éve tartó masszív USD erősödő trendben, vagy valami fordulatnak az előszele. A korábbi Investor elemzés alapján továbbra is a zöldhasú erejéről szólhat még a történet egy ideig.

EURUSD napos bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről