Döglesztő melegben is fontos az elegancia

ing, izzadságfolt
MODEL RELEASED. Excessive sweating.
Vágólapra másolva!
Mindig nehéz eldönteni, hogy mit vegyünk fel egy fontos üzleti eseményre, a nyári kánikula idején pedig még nagyobb ez a dilemma. Elegáns nyári ruhák tárházát köszönhetjük a divatiparnak, de mit mond az üzleti protokoll a nyári öltözékekről?
Vágólapra másolva!

A protokoll szerint az üzleti találkozókra illik kiöltözni, függetlenül attól, hogy 12 vagy 32 fok van. Szerencsére az ilyen események zárt térben zajlanak, ahol télen-nyáron szabályozott a hőmérséklet, így csak kivételes esetben kell figyelembe vennünk az időjárást. Ha pedig mégis, be kell tartanunk néhány fontos szabályt, amelyeket Dr. Bittó Renáta protokollszakértő, a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének alelnöke és Szűr Krisztina stylsit segítségével gyűjtöttük össze.

Kánikulában nem szívesen veszünk fel hosszú ujjú inget, a zakóról nem is beszélve Forrás: Science Photo Library/Science Photo Library

Változik az üzleti protokoll?

A világ változik, de örök-e a protokoll? Összességében azt mondhatjuk, hogy igen. Szűr Krisztina stylist szerint az utóbbi néhány évtizedben az öltözködési elvárások minden területen zuhantak egy szintet: például olyan ruhákban járunk ma az utcán, amilyenekben régebben a kertben dolgoztunk. Az üzleti életben is lazultak valamennyire a szabályok, de továbbra is igaz, hogy az öltözék ilyenkor kompetenciákat is közvetít, így sokat számít, hogy mit viselünk. „A ruhaválasztás előtt tisztázni kell a rendezvény típusát, az időpontot és a helyszínt, mert ennek függvényében változnak az elvárások. Az olyan formális rendezvényeknél, mint a szerződéskötések, a találkozók potenciális ügyféllel, a kiállításmegnyitók és az állami és diplomáciai rendezvények, nyáron is szigorúan tartani kell magunkat a hagyományos protokollhoz” – mondta.

Dr. Bittó Renáta protollszakértő is egyetért abban, hogy az üzleti életben van egy nyitottság a szabályok lazítására. Erre utal például a Casual Friday bevezetése egyes cégeknél: péntekenként a dolgozók lazábban öltözhetnek. Eközben örömmel tapasztalja, hogy a fiatalabb üzleti generáció körében − akik most az alsó- és középvezetői réteget jelentik − egyre több jól öltözött üzletember van jelen. A business casualnak nevezett zakó és farmer kombináció elterjedt napjainkban, és nagyon mutatós tud lenni, de mindkét szakértő úgy véli, hogy inkább egyfajta vagány eleganciát jelent, amelynek nincs helye az üzleti életben.

Egy igazi üzletasszony 35 fokban sem jelenhet meg harisnya nélkül Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A harisnya nyáron is kötelező

Rossz hír a nőknek, és kevesen tudják, hogy a protokoll szerint télen-nyáron kötelező testszínű harisnyát felvenni a szoknya alá. Kevésbé konzervatív irányzatok szerint el lehet hagyni a harisnyát, ha szőrtelen a láb és a szoknya térd alá ér, de Bittó szerint egy igazi üzletasszony nem jelenhet meg harisnya nélkül. „Cipő esetében mostanában látok némi engedékenységet a magas sarkúval kapcsolatban, hiszen nem mindenkinek a lába bírja reggeltől estig ezt az igénybevételt. Ettől függetlenül a nyitott orrú cipő nem fér bele az igazi üzletasszonyi megjelenésbe, ahogy a szandál és a papucs is legfeljebb a laza elegancia, nem pedig az üzleti élet lábbelije” – mondta a protokollszakértő.

Felejtsük el a spagettipántot

A nőkkel kicsit elnézőbb az üzleti protokoll, mint a férfiakkal, így több lehetőségük is van az öltözködésben kánikula idején. A nők hordatnak ujjatlan felsőt vagy blúzt, de fontos, hogy ez nem lehet vékony, spagettipántos trikó. A vállakat szabadon hagyó felsőre mindig illik felvenni egy bolerót vagy egy háromnegyedes ujjú vékony kardigánt. Vannak azonban olyan hétköznapibb, kényelmes viseletek is, amelyeket engedélyez a protokoll: ilyenek például a mostanában népszerű elegáns női egyberuhák, vagy a csipkével szegélyezett pamutfelsők.

A nőknél az elegancia mögött néha megbújik a magamutogatás. Az üzleti életbe ez nem való Forrás: PhotoAlto/Laurence Mouton

Kerüljük a feltűnősködést és a magamutogatást

A színválasztásnál is vigyázni kell: kerüljük a harsány színeket, és mintából is csak a csíkok jöhetnek szóba. Szűr szerint nyáron nőként nemcsak a sötét színek közül válogathatunk: a fehér kosztüm például előnyös viselet a nyári forróságban és kifejezetten elegáns, de egy felső vagy egy ruha esetében a pasztellszínek is elfogadhatóak. Nyáron a nőknek kifejezetten jól jön, hogy a szoknya a protokolláris viselet, de legfeljebb a térdkalácstól kétujjnyira végződhet, és nem lehet nagyon rövid. „A nőknél gyakrabban látom, hogy áthágják a protokoll szabályait, és azt a hibát követik el, hogy túl sokat mutatnak magukból” – tette hozzá a stylist.

A protokoll nem ismeri a rövid ujjú inget

Az üzleti protokoll a férfiaknál nem ismeri a rövid ujjú inget, a tökéletes elegancia ugyanis megköveteli, hogy az ingnek 1-1,5 centiméterrel ki kell lógnia a zakó ujja alól. Az viszont megengedett, hogy amikor már a rendezvényen ülünk, levegyük a zakót és könyékig feltűrjük az ing ujját. A protokolláris szinttől függően nyakkendőt sem kötelező viselni, és ilyenkor kigombolhatjuk a felső gombot az ingen.

Nyáron is vegyünk atlétát az ing alá

A férfiaknál örökös dilemma, hogy kell-e az ing alá atléta. Az lehet a zsigeri válasz, hogy csak nyáron ne kelljen, pedig ilyenkor is kifejezetten jól jön. Az ingek többsége részben műszálas, hogy kevésbé gyűrődjön, de az anyag az izzadást is fokozza. Azért érdemes trikót venni, mert felfogja az izzadságot és nem lesz foltos az ing. Nyáron kifejezetten ajánlott a pólótrikó, amely a hónalj izzadságát is felfogja. A férfiakkal cipőkérdésben is szigorú a protokoll: kötelező a zárt, sötét, lehetőleg fekete, fűzős bőrcipő hosszú szárú zoknival, vagyis a titokzokni ki van zárva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről