Mészárlás zajlik a görög tőzsdén

Athén tőzsde esés
Vágólapra másolva!
Öt hétnyi zárva tartás után nyitott ma újra ki az athéni tőzsdeparkett, és beigazolódtak az előzetes várakozások: 20-30 százalékos zuhanást látni a legfontosabb részvények piacán.
Vágólapra másolva!

Egy picit csendesült a vihar (14:40)

Kora délutánra egy kis lélegzetvételnyi időhöz jutott az athéni tőzsde, de ez pusztán csak annyit jelent, hogy a reggeli 23 százalékos index zuhanás 16 százalékos mínuszra csökkent, habár a görög bankpapírok továbbra is 30 százalékos áresésben vannak (ennél lejjebb már nem is eshetnek ma, mivel ez a maximum esési limit). Ez nem is meglepő, hisz az elmúlt időszak történései leginkább a pénzügyi szektort érintették, ráadásul jelentős tőkepótlásra van szükség, amit még mindig nem lehet tudni, hogy miből fognak megoldani.

Az athéni tőzsdeindex mozgása június eleje óta és a mai nagy árfolyamesés Forrás: Investing.com

Durva hétkezdet (10:24)

Hétfő reggel óta újra lehet kereskedni az athéni tőzsdén, bár a részvényekben ragadt befektetőknek nem sok örömre van okuk, hisz soha nem látott mértékű, 22 százalékos esést mutat az athéni tőzsdeindex, de a jelentős görög bankpapírok és más vállalatok papírjai is nagy egyetértésben vannak, a részvények zöme 20-30 százalék közötti zuhanást mutat.

22 százalékos zuhanással nyitott az athéni tőzsdeindex öt hétnyi zárva tartás után Forrás: Investing.com

A tőkekorlátozások továbbra is érvényben vannak, ami hatással van a tőzsdei kereskedésre is, hisz részvényeket csak az értékpapírszámlán rendelkezésre álló pénzből lehet vásárolni, vagy például külföldről lehet még pénzt átutalni a számlára. Ezen túl továbbra sem megengedett a görög részvények shortolása.

Fel kell tőkésíteni a bankokat

Ahogy az várható volt, a legnagyobb pofont a banki részvények szenvedhetik el, mivel az egész szektornak feltőkésítésre lenne szüksége, legalább 10 milliárd euróra.

A görög gazdaság a jelek szerint elveszítette a megszorítás-ellenes programmal választást nyert Sziriza párt kormányra kerülése előtt szerzett lendületét: az Európai Bizottság prognózisa szerint a görög gazdaság azt követően, hogy éppen kilépett egy hat évig tartó recesszióból, az idén ismét 2-4 százalékkal zsugorodik.

"Kétséges, hogy a kormány képes lesz-e időben aláírni a szerződést az új mentőcsomagról és ott van még egy előrehozott választás lehetősége is" - fejtette ki Takisz Zamanisz, a Beta Securities kereskedője, az új mentőcsomag feltételeiről kialakult belpolitikai csatározásokra utalva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről