Feldúlta a Facebook népét a NAV-os hoax

facebook, néni, Nyugati pályaudvar
Vágólapra másolva!
Áll, álldogál egy szegény, idős asszony a Nyugatinál. Nap múlik nap után, de ő kitart. Töretlen mosollyal kínálja saját készítésű süteményeit. Filléres nyugdíját nem koldulással, hanem becsületes munkával igyekszik kiegészíteni.
Vágólapra másolva!

De ma. Ma!! Ma elkezdték zaklatni az adóhatóság revizorai. Zsíros, sok százmilliós csalások felgöngyölítése helyett hát hogyan is ne a nélkülöző nincstelent…

Tiszta szerencse, hogy egy szó sem igaz az egészből.

Forrás: Origo

A hír, miszerint ellenőrök szálltak volna rá az elesett kisnyugdíjasra olyan rideg szívvel, hogy ahhoz képest a Stonehenge tetején megsül a tükörtojás, szélsebesen terjed Facebookon. És bár általában már az első kommentek valamelyike leleplező, szinte minden megosztás alatt elhangzik, hogy igen, ez első látásra kiszúrható netes átverés, de sajnálatos módon teljesen hihető.

Lássuk most a saját szemünkkel a poszt legfelkavaróbbnak szánt részletét:

„Valószínűleg ennek [a napi jelenlétnek – a szerk.] köszönhető, hogy a nénit megtalálták a NAV emberei is, akik több ízben vásároltak tőle süteményeket. A vásárlást követő 20 percen belül visszatértek a helyszínre, és az igazolványukat bemutatva felsorolták a szabály szegéseket.
- nem adott blokkot
- nincs engedélye a Nyugati p.u -on árulni
- nem tartotta be a legkevésbé sem a HACCP szigorú szabályait
- munkanélküliként van beregisztrálva a Munkaügyi központban, ennek ellenére kereső tevékenységet folytat
A közel 1 éves működése során megállapították, hogy körülbelül 1,5 millió forint adóhiányt okozott az országnak, és további 1,5 millió forint pénzbüntetést kapott.
Mellékesen megjegyezve a néni naponta körülbelül 1-2 ezer forint értékben értékesített süteményt, amit akárhogy számolunk nem jön ki a 1,5 millió forint.
Oszd meg Te is ezt a felháborító történetet!”

A horrorisztikus helyesírás – amelyet a hitelesség kedvéért vérző szívvel érintetlenül hagytunk – mellett jogosan csípi a szemünket az alábbi néhány apróság:

  • a revizorok nem 20 perc elteltével, hanem azonnal büntetnek, ha ez indokolt,
  • utcai árust próbavásárlással ellenőrizni nyugtaügyben nem szabályos,
  • az adóügyi ellenőrzésnek semmi köze a HACCP-vizsgálathoz.

De aki szerint nincs az a realista szempont, amelyet ne tudna két másodperc alatt felülírni az élet egy másfajta realizmussal, esetleg fussa át ezt az összeállítást azokról az oldalakról, amelyeknek egy szavát sem érdemes elhinni.

P. S.: Hogy a cikk leadje és első bekezdése tocsog az álpátoszban, úgyszólván nem a véletlen műve. Elnézést kérünk bárkitől, akinek ez nem tetszik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!