Vajon milyen lenne egy hackertámadás?

NYSE amerikai tőzsde részvény
Traders work on the floor at the New York Stock Exchange in New York, Wednesday, July 8, 2015. Photo/Seth Wenig)
Vágólapra másolva!
A piac sérülékenységét mutatja az a három és fél órás leállás is, ami tegnap történt a New York-i tőzsdén. A piaci szereplők nagy része régóta manipulációkra gyanakszik.
Vágólapra másolva!

Hackertámadás?

Sosem jelent jót, amikor lefagy a világ legnagyobb tőzsdéjének a kereskedési rendszere, pedig pont ezt történt szerdán a New York-i tőzsdén. A kereskedést órákra fel kellett függeszteni, a hivatalos indoklás szerint "belső technikai probléma” miatt. A Marketwatch publicistája szerint egy ilyen leállás még akkor is figyelmeztető jel a technológiától függő befektetők számára, ha nem kibertámadás történt, legalábbis mindenki tagadta ezt.

A NYSE leállásával egy időben a United Airlines légitársaság informatikai rendszerei is meghibásodtak, jelentős fennakadásokat okozva az USA légiközlekedésében, ráadásul a probléma világszerte mintegy 4900 járatot érintett. A sajtó ezért gyanakodott hackertámadásra, sőt a Fehér Ház is bekapcsolódott a vizsgálatokba, de

a belbiztonsági minisztérium azt közölte, hogy nem találtak ilyen akcióra utaló nyomokat.

Mégis furcsa, hogy órák teltek el addig, amíg bármiféle tájékoztatást is adott a tőzsdét működtető cég, ami sokakat kezdett el aggasztani, mondván az elmúlt hetekben eleve lefelé tartottak az árfolyamok, a kínai tőzsde szabadesésben van, és hát ott a görög válság is. Ebből könnyen nagyobb pánik is lehetett volna.

Közel 4 órán keresztül állt a New York Stock Exchange kereskedése egy állítólagos technikai hiba miatt Forrás: King World News

A légitársaság és a tőzsde mellett a The Wall Street Journal üzleti lap hírportálja is technikai gondokkal küzdött szerdán, bár a honlapot csökkentett módban hamar újraindították.

Együtt kell élni ezzel

A számítógépek és a technológiai forradalom előretörése forradalmasította a tőzsdei kereskedést is, még gyorsabbá és hatékonyabbá téve azt. De ennek köszönhetően akkor sem áll le az élet, ha ilyen történik a NYSE-n, mivel más platformokon most is zavartalanul működött a kereskedés.

Ugyanakkor a szerdai események miatt

a befektetőknek ideje ismét elgondolkodniuk azon, hogy mennyire ismerik azokat a rendszereket, amelyeknek használatától tulajdonképpen megélhetésük függ.

A portfóliót is érdemes ilyenkor áttekinteni. Aki hosszú távra tervez, érdemes sokféle eszközben tartania a pénzét, mert így intelligens módon védheti ki a hasonló problémák következményeit – írta a lap szakértője.

A brókerek tőzsdébe vetett bizalmát mindenesetre nem javították a tegnapi események – de a rossz hangulat nem új jelenség. A CNBC felmérése még tavaly azt mutatta, hogy a megkérdezett brókerek és befektetők 74 százaléka szerint a piacokat „manipulálják”. Egy másik, a Better Markets nevű, a piacok jobb átláthatóságáért küzdő civil szervezet kutatása is hasonló eredményre jutott: a válaszadóik 64 százaléka mondta azt, hogy nem bízik a kereskedés tisztaságában, 60 százalékuk pedig szigorúbb szabályozást szeretne.

Szerencsére a szerdai leállás nem torkollot pánikreakciókba Forrás: Richard Drew, AP

A bizalmat nem erősíti az sem, hogy például egy 2010-ben egyetlen kereskedőnek sikerült összeomlást előidéznie a rendszer hiányosságainak kihasználásával. A "gyors összeomlásnak" (angolul Flash Crash-nek) nevezett esemény után

öt év telt el, mire a hatóságok idén áprilisban megnevezték a tettest.

(Navinder Singh Sarao egy könnyen beszerezhető, tőzsdei kereskedésre alkalmas számítógépes programot tört fel, és úgy állítota be azt, hogy gyors egymásutánban tudjon megendeléseket leadni, majd visszavonni.)

Az pedig sovány vigasz a befektetők számára, amit mindenki tud, akinek számítógépe van:

ezek a masinák időnként elromlanak

- írja a MarketWatch.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!