Újra felragyoghat az arany

arany gold
TO GO WITH AFP STORY BY PHILIPPE ALFROY A gold worker holds a 1 KG gold bullion at Istanbul Gold Refinery (IGR) on January 13, 2015 in Istanbul. Since 2007, Turkish banks have opened gold accounts in their branches to collect gold bullions, coins, jewels as well as scrap gold that Turkish people are keeping "under the pillow" and to reintroduce it in the financial system so it can benefit the whole economy. It is estimated that Turkish households have accumulated at least 3,500 tons of gold "under the pillow".AFP PHOTO/OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Ahogy az év elején a globális részvénypiacok vesszőfutástól szenvednek, egyes elemzők szerint az arany újra felragyoghat mint biztonságos menedékeszköz. 
Vágólapra másolva!

A spot arany árfolyama csütörtökön már az ötödik egymást követő napon emelkedett, és

4 százalékot drágult az év kezdete óta.

Noha pénteken némi negatív korrekciót követően visszacsúszott 1100 dollár alá az árfolyam, csütörtökön még ez a szint is megvolt, amire 9 hete nem volt példa. Ez részben azzal indokolható, hogy a dollár gyengülésnek indult, ahogy fokozódott a félelem azzal kapcsolatban, hogy a kínai gazdaság odacsaphat a globális részvénypiacnak – írja a CNBC.

Veszélyes világ

Miközben a részvények bukdácsolnak, az ellentét fokozódik Szaúd-Arábia és Irán között, folyamatos a konfliktus Szíriában, Észak-Korea pedig állítólag hidrogénbombát tesztelt, a sárga nemesfém fellendült – hangsúlyozták csütörtökön a BBH stratégái. A kockázatleépítő hangulatban az arany erős teljesítménye

újra vonzóvá teheti a nemesfémet a befektetők számára,

jelezte emellett Joni Teves, a UBS stratégája.

Az arany csütörtöki emelkedése azzal párhuzamosan következett be, hogy hétfő után ismét leállították a kereskedést a kínai tőzsdén, mivel a CSI 300 index zuhanása elérte a 7 százalékot. A hírekre később más ázsiai indexek, majd az európai és az amerikai részvények is esésekkel reagáltak.

Forrás: Lisi Niesner | Bloomberg | Getty Images

Fényes idők jönnek?

A biztonságos menedék logikája abban rejlik, hogy volatilis és kockázatos időszakokban a befektetők igyekeznek olyan eszközökbe menekíteni a tőkéjüket, amelyek

stabilan őrzik az értéküket.

Az arany menedékeszköz szerepéről az elmúlt időszakban sok vita folyt, de az év eleji fejlemények akár arra is utalhatnak, hogy újra vonzóvá válhat az arany mint menekülési cél.

A jövőt tekintve az RBC Capital Markets azt várja, hogy a nemesfém árfolyama idén 1050 és 1200 dollár között mozoghat unciánként, 1150 dolláros átlagárral. A cég elemzői úgy látják, hogy 2004-hez hasonlóan az arany vezetheti a nyersanyagpiaci talpraállást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!