A kínai export hat százalékkal esett

kína tőzsde részvény
A board shows the stock movements inside the Shanghai Stock Exchange in the Lujiazui Financial district of Shanghai on September 22, 2015. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Csökkent a kínai export és az import. A japán ipar teljesítménye visszaesett. A kínai tőzsdék kinyitottak a holdújév után, elkezdték behozni a többi tőzsde előző heti esését. A többi ázsiai tőzsdét már az előző pénteki pozitív hangulat mozgatta. Az Eurostat közzéteszi az unió külkereskedelmi egyenlegét, Mario Draghi értékeli az unió gazdaságának helyzetét. Ez történt a világban, amíg aludt, és ez vár ránk ma.
Vágólapra másolva!

Február 15-én, hétfőn a kínai brókerek visszatértek a szabadságról. A holdújév miatt a kínai tőzsdék lemaradtak az előző hét világszintű eséséről. Ezt részben rögtön be is pótolták. A Shanghai kompozit index magyar idő szerint fél 7 körül 2 726 ponton stagnált, 1,36 százalékos mínuszban. A kínai tőzsdéknek a gazdaságból érkezett (újabb) pocsék számok sem tettek jót.

A többi ázsiai index már az európai tőzsdék pénteki emelkedését követte. Folyamatos emelkedésben volt a Nikkei (15 957 ponton állt fél 7-kor), a Hang Seng (18 825 pont), a Sensex (23 472 pont).

Csökkent az export és az import Kínában

A kínai statisztikai hivatal hétfőn nyilvánosságra hozta, mennyivel nőtt januárban az export és az import. Éves alapon decemberben az export 6,8 százalékkal csökkent, az elemzők januárra 8 százalékos csökkenést vártak, ebből 6,6 százalék lett. Az import éves alapon decemberben 8,7 százalékkal csökkent, az elemzők januárra 11,5 százalékos csökkenést vártak, ebből 14,4 százalék lett.

Az export és az import volumenének ismeretében a statisztikai hivatal a kettő egyenlegét, a januári külkereskedelmi mérleget is közzétette, dollárban és jüanban számítva. A külkereskedelmi egyenleg decemberben 54,1 milliárd dollár volt (vagyis ennyivel több árut és szolgáltatást exportált Kína annál, mint amennyit importált), az elemzők januárra 53 milliárd dollárt vártak, 63,3 milliárd dollár lett. Jüanban számolva a decemberi adat 343 milliárd volt, a januári 406,2 milliárd lett.

Esett az export, az import és a tőzsdék Kínában Forrás: AFP/Johannes Eisele

Lassult az ipar Japánban

A japán gazdasági minisztérium közzétette a szolgáltatói szektor teljesítményét mérő indexének decemberi értékét. Novemberben az index 0,9 százalékon állt, decemberre az elemzők mínusz 0,6 százalékot vártak, ez be is jött.

A japán gazdasági minisztérium azt is nyilvánosságra hozta, decemberben mekkorát nőtt az ipar havi és éves alapon. Havi alapon a novemberi adat mínusz 0,9 százalék volt, az elemzők decemberre mínusz 0,3 százalékot vártak, de mínusz 1,7 százalék lett. Éves alapon a novemberi adat 1,7 százalék volt, a decemberi mínusz 1,9 százalék lett.

Mario Draghi mond valamit

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzéteszi, mekkora volt az unió külkereskedelmi egyenlege decemberben. A novemberi adat 19,9 milliárd eurós többletet mutatott, az elemzők decemberre 21,1 milliárd euró többletet várnak.

Hétfőn menetrendszerű beszédében

értékeli az eurózóna és az unió gazdaságának teljesítményét Mario Draghi,

az Európai Központi Bank elnöke.

Az Egyesült Királyságban a Rightmove ingatlancég közzéteszi februárra vonatkozó lakásár-indexét éves és havi alapon. Havi alapon az index januárban 1,1 százalékkal esett, éves alapon7,4 százalékkal nőtt.

Pozitív péntek

Az amerikai és az európai tőzsdék pénteken magukra találtak a szerdai és csütörtöki meredek zuhanás után. A nyersolaj hordónkénti ára is emelkedni kezdett a csütörtökig tartó egész hetes csökkenés után, pénteken valamivel 29 dollár fölött zárt. A főbb amerikai indexek így zártak:

  • Dow Jones: 15 974 pont, +2 százalék,
  • Nasdaq: 4 338 pont, +1,67 százalék,
  • S&P 500: 1 865 pont, +1,96 százalék.

Az európaiak pedig így:

  • FTSE 100: 5 708 pont, +3,09 százalék,
  • DAX: 8 968 pont, +2,68 százalék,
  • CAC 40: 3 995 pont, +2,52 százalék,
  • FTSE MIB: 16 515 pont, +4,7 százalék,
  • IBEX 35: 7 921 pont, +2,26 százalék.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX 22 705 ponton zárt, 0,75 százalékos növekedés után.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!