Vágólapra másolva!
 A magyar agrárium látványosan fejlődött az elmúlt években. Stabil, tőkeerős vállalkozásokról beszélünk. A Budapest Bank szakértői az ágazat számára nyílt Európai Uniós források nyomán jövőre még vonzóbb összképre számítanak.
Vágólapra másolva!

A Budapest Bank megbízásából a GfK Hungária Piackutató Intézet 2015 utolsó negyedévében 400 vállalkozást vont be a reprezentatív felmérésébe. A bank kis- és középvállalkozásokra fókuszáló üzletága az 1990-es évektől kezdve nagy hangsúlyt fektet az agrárcégek kiszolgálására, a trendkövetésre.

Beruházás: tízből hat

2015-ben az agrárvállalkozások 63 százaléka hajtott végre beruházást, és minden ötödik vállalkozás növelte is beruházásainak mértékét az egy évvel korábbihoz képest. A beruházások jellemzően 50 millió forint alatti összegben valósultak meg. 2014-ben ez az arány szinte ugyanannyi volt, akkor a vállalkozások 61 százaléka fejlesztett.

Az üzemméret emelkedésével nőtt a beruházások szintje is,

a legalább 500 hektáron gazdálkodók és a legalább 500 állatot tartók ötöde, és a legalább 500 millió forint árbevételű gazdálkodók harmada 100 millió forint feletti összeget fektetett be 2014-ben.

A 2016-os tervekből az látszik, hogy a kapacitásbővítéssel szemben idén a technológiai fejlesztések kerülnek előtérbe. Minden második vállalkozás tervez korszerűsítést, azaz növelné a jelenlegi technológiai színvonalát vagy további gépesítésbe ruházna be, a gazdák 17 százaléka pedig kapacitásbővítésben gondolkozik. Főleg a növénytermesztéssel (is) foglalkozók (54 százalék), valamint a nagyobb földterületen gazdálkodók (56 százalék) kívánják növelni a jelenlegi technológiai színvonalukat 2016-ban.

A vállalkozások 12 százalékának nőtt az árbevétele

A felmérésében az agrárvállalkozások 12 százaléka állította azt, hogy az előző évhez képest átlagosan 16 százalékot nőttek 2015-ben, a mikrovállalkozások ennél kicsit nagyobb mértékben bővültek. Ám majdnem

minden második vállalkozásnak (42 százalék) stagnált az árbevétele,

46 százalék pedig alacsonyabb árbevétellel zárta az évet.

Nőtt az élelmiszer iránti kereslet

A megkérdezettek 43 százaléka ugyanolyan értékesítési árakat tapasztalt 2015-ben, mint egy évvel korábban, míg negyedük növekedésről, harmaduk pedig csökkenésről számolt be. Az értékesítési árak alakulását a legkisebb vállalkozások látták a leginkább reálisan: minden második cég azt tapasztalta, hogy az árak nem változtak,

25 százalékuk pedig növekedésről számolt be,

amely összecseng a KSH adataival, miszerint 2015 első felében 5 százalékkal nőtt az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom.

Tőkeerős vállalkozások

Az agrárvállalkozások körében

a legnépszerűbb finanszírozási forma a saját forrás,

a finanszírozási mixen belül 59 százalék ennek az aránya. A bankhitel is népszerű, a gazdák működésüket 13 százalékos arányban finanszírozzák így, és minden ötödik gazda (19 százalék) tervezi, hogy idén nagyobb mértékben veszi igénybe ezt a finanszírozási formát. A támogatások közül az EU-s támogatásokat közel háromszor annyian vették igénybe, mint az állami támogatásokat, és ez az olló valószínűleg tovább fog nyílni idén.

Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője elmondta, hogy kiemelt szegmensként kezelik az agráriumot, idén még erősebben nyitnak feléjük. „Tapasztalataink szerint az agrárszektor rendkívül tőkeerős ágazat, jelentős önerővel rendelkeznek – tájékoztatott. – A beruházásaik megvalósításához erősen támaszkodnak az uniós forrásokra és banki hitelekre, ami finanszírozói szempontból az agráriumot az egyik legvonzóbb szektorrá teszi.”

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!