Erre a problémára találta fel egy vállalkozó, Narayana Peesapaty az evőeszközt, amely a legjobb helyen hasznosul. Egyelőre persze csodabogár a piacon. Pedig az emésztés mint környezettudatos megoldás tényleg übereli a szelektív gyűjtést és az újrafelhasználást.
A rizsből és gabonából készült kanalak háromféle ízben kaphatók, és de efelett választhatóan csípős, hagymás-paradicsomos, fokhagymás, gyömbéres vagy édes evőeszközt is belapátolhatunk. A szavatossága 3 év, de ha valakinek sem félretenni, sem megennie nincs kedve.
az eszköz 4-5 nap alatt lebomlik.
Egyelőre 100 darabot kínálnak 4 dollárért. (Ez valamivel drágább, mint a műanyag változat.) Peesapaty azt mondja, cáfolhatatlan, hogy a plasztik olcsó alapanyag, de ha nagyobb volumenben tudná előállítani az ehető evőeszközt, ez a különbség is eltűnne. Ha szintet tudna lépni mennyiségben, közvetlenül a kistermelőktől tudná venni az alapanyagokat.
Reméljük, hamarosan Magyarországra is eljut. Hogy aztán a rizsből készült, emészthető kanállal jóízűen bekebelezzünk egy cipóba töltött hagymalevest. Mivel a közösségi kampányuk már 19 nappal a vége előtt átszakította a kitűzött 20 ezer dollárt – 100 ezer dollárral és 3000 támogatóval –, talán nincs is messze ez a hiperökotalálkozás.