A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megint drágult a cigaretta

dohányzás nemdohányzó FOTÓ FOTÓTÉMA gyár illegális cigarettagyár tárgyfotó Vecsés, 2015. február 2.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által 2015. február 10-én közreadott képen cigaretták a Vecsésen felszámolt illegális cigarettagyárban. A telep
Vecsés, 2015. február 2. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által 2015. február 10-én közreadott képen cigaretták a Vecsésen felszámolt illegális cigarettagyárban. A telephelyen 22 tonna dohányt és 2,3 millió szál cigarettát foglaltak le a pénzügyi nyomozók. Mindebből másfél millió doboz cigarettát lehetett volna előállítani. Az eredetileg az Egyesült Arab Emírségekben gyártott, az angol piacon ismert Golden Mount márkájú cigaretta az angol piacon két és félmilliárd forintot ér. MTI Fotó: NAV
Vágólapra másolva!
Februárban a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, januárhoz képest 0,1 százalékkal mérséklődtek.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, míg az üzemanyagok ára jelentősen csökkent a múlt hónapban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte: a februári fogyasztóiár-index alakulását egyértelműen az üzemanyagok árának jelentős, egy hónap alatt 3,7 százalékos csökkenése határozta meg.

A KSH adatai szerint egy év alatt a cigaretta 2,6 százalékkal drágult Forrás: MTI/Nav

Az KSH inflációradarja szerint

a szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,6,

a tartós fogyasztási cikkek 1,8, a szolgáltatások 1,3, a ruházkodási cikkek 0,1 százalékkal drágultak az elmúlt egy évben.

Az egy évvel korábbihoz képest az élelmiszerek ára 1,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az

idényáras élelmiszereké 20,5 százalékkal,

a cukoré 17,5, az étolajé 13,8 százalékkal.

A sertéshús ára 17,5, a tejé 9,1, a sajté 6,4 százalékkal mérséklődött. Az egyéb cikkekért - gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek - 3,9, ezen belül a járműüzemanyagokért 11,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A háztartási energia ára átlagosan 0,1 százalékkal csökkent, ezen belül a palackos gázé 10,4 százalékkal.

A cukor is drágult

Januárhoz képest az élelmiszerek 0,5 százalékkal drágultak, ezen belül az idényáras élelmiszerek 4,8, a cukor 2,5, az étolaj 1,2 százalékkal. Csökkent többek között 1,3 százalékkal a baromfihús, 1,2 százalékkal a sertéshús, 0,8 százalékkal a liszt ára.

A cukor ára megugrott Forrás: Origo

A tartós fogyasztási cikkek ára 0,2 százalékkal, a szeszes italoké, a dohányáruké és a szolgáltatásoké egyaránt 0,1 százalékkal nőtt.

A háztartási energia ára nem változott.

Az egyéb cikkek ára 1,5 százalékkal mérséklődött, ezen belül a járműüzemanyagoké 3,7 százalékkal. A ruházkodási cikkekért 0,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Az élelmiszerek árának emelkedése az idényáras élelmiszerek drágulásának tudható be - tette hozzá, jelezve:

a sertéshús ára ugyanakkor 1,2 százalékkal csökkent

egy hónap alatt, az áfacsökkentés hatása nagyrészt már januárban megjelent.

Még az elemzők is meglepődtek

A februári infláció alacsonyabb lett az elemzői várakozásoknál, ami

egy esetleges kamatcsökkentést vetíthet előre

piaci elemzők szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a magyar gazdaságot továbbra is mérsékelt inflációs környezet jellemzi, a jövedelmek megőrzik értéküket, a vállalkozások könnyebben tervezhetnek stabil árak mellett.

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője kiemelte: a februári magyar inflációs adat még a visszafogott várakozásoknál is alacsonyabb áremelkedést tükrözött.

Akár kamatcsökkentés is lehet hamarosan Forrás: AFP/Mychele Daniau

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint meglepetést okozott az adat, a piac 0,4-0,5 százalékos árszínvonal-változást várt, a maginfláció 2015 október óta nem változott érdemben. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy mindez növeli az újabb kamatvágási ciklus valószínűségét.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is azt emelte ki, hogy alulmúlta a várakozásokat a februári infláció. A következő hónapokban az alacsony üzemanyagárak, valamint a bázishatások miatt az infláció 0,2-0,5 százalék között ingadozhat, tartósan alacsony üzemanyagárak esetén megközelítheti a 0 százalékot is - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!