A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Ez itt az anti-CES, itt minden az üzletről szól

white report, collision
A White Report csapata még csak készül a megméretésre
Vágólapra másolva!
Óriási lehetőséget kapott egy magyar startup, amikor elit válogatásba került az anti-CES-nek is nevezett Collision technológiai konferencián: mintegy ezer jelentkezőből pár tíz kisvállalkozást tartottak érdemesnek arra, hogy bemutatkozhassanak a szakmai közönség előtt az adatszekció legígéretesebbjeiként.
Vágólapra másolva!

A kiválasztott vállalkozások csoportját alfastartupnak hívják. A médiaadatelemző Whitereport alapítója, Incze Kinga a helyszínről, New Orleansből mesélt benyomásairól az Üzletrésznek. Cégük a napokban kerül megméretésre, tapasztalataikról akkor beszélgetünk majd, ha hazatértek.

A White Report csapata még csak készül a megméretésre Fotó: Marton Szilvia - Origo

New Orleans beceneve Big Easy.

A város tényleg nagy és laza,

közepén a francia negyeddel, ez a budapesti bulinegyed karib beütésű változata. A turisták a poharaikkal vándorolnak egyik helyről a másikra. Nem csoda, hogy éppen itt egy

kocsmatúrával kezdődött az alfastartupok, a kiállításra kiválasztott innovációt képviselő cégek képviselőinek ismerkedése.

Mi, a White Report csapata az 1852-ben alapított Tujague's bárban kezdtünk, ahol a szellemek mellett 1996 óta a Krew d'état nevű Mardi Gras társaság székel. Aztán a következő helyen megismerkedtünk a hétezer fős helyi vámpírközösség hegyesre reszelt szemfogú vezetőjével. A kisebb csoportok végül egy óriási kocsmában találkoztak össze, ahol már követhetetlenné vált a kavalkád. A legtöbb résztvevő a kontinensről érkezett, az európaiak valószínűleg kisebbségben vannak.

Sok a HR-megoldás

Kiállításra minden nap más társaság kap lehetőséget. Külön szekcióba szervezték a korábbi évek startupos sikersztorijait is, azokét, akik

a Collisionről indulva érték el sikereiket.

A rengeteg social media, social rating és tartalomterjesztési megoldás mellett sok hardverfejlesztő is megjelent. De nem hiányoztak a közösségfejlesztő, kisebbségeket támogató projektek sem, es meglepően sok HR-megoldassal találkoztunk. Adatcégekből az első nap kevesebbet láttunk, vélhetően a harmadik napon sűrűbben fordulnak itt elő. Amikor a Whitereport Mediabrowser is kiállít majd.

A kerekasztal is másképp zajlik

Nekünk az első kiállítási nap az akklimatizáció jegyében telt: szédítő a pörgés a körülbelül másfél futtballpályányi kiállítási csarnokban. Ismerkedtünk a kiállítókkal, hogy kitapasztaljuk, hogyan működik a termékbemutatás ebben a közegben. A befektetőknek, előadóknak és a sajtónak külön helye van a konferencián, es önálló szekciót kapott a Mentor Hours, ahol az alfastartupok az előre kijelölt befektetői mentorral ülhetnek majd le szoros időbeosztásban – mi holnap kerülünk sorra.

Az egyik legérdekesebb megoldás a Roundtable: nem azt a fajta színpadi kerekasztal-beszélgetést jelenti, amely nálunk is megszokott, hanem

sötét függöny mögött zárt körben zajló, tízfős szakmai beszélgetéseket.

A színpadokon előadásokat, versenyt és tréninget lát a közönség.

Mindenki nyomul, mindenki networkingel Fotó: Marton Szilvia - Origo

A kiállítás önmagában nem túl látványos, a legtöbb startup egy laptopon mutatja be a tudományát. Ezt a monotóniát parókával, színes névjegyekkel, tündérszárnnyal igyekeznek megtörni. A börze nem csak befektetőkeresésre alkalmas, sok résztvevő vagy kiállító ügyfelekre vadászik, és az egyes startupok számára is potenciális üzletet jelenthetnek. Egy dolog azonban biztos: itt minden az üzletről szól.

A konferencia szponzorai – és nem csak techcégek – az újdosnágra nyitott globális vállalatok, de például külön standdal állít ki a KPMG is. A tömeg nemre és korra tekintet nélkül színes,

a női vonal azonban még mindig nem túlságosan erősen képviseli magát,

még ha a Collision támogatja is a Women in Tech kezdeményezést. A rendezvényen megkerülhetetlen a networking, a nyitóbulitól közös reggeli edzéslehetőségig mindenre helyet kell foglalni, mindenütt sokan vannak, mindenki nyomul. A konferencia saját alkalmazásával az ismeretlen tömegből kiválaszthatjuk azt, akit meg akarunk szólítani egy rövid találkán – meglepő módon ez működik is a dolog. Ismeretlenek kezdenek beszélgetni, kapcsolatot teremteni. Ám ha végül nem találnak közös témát, mindenki lép tovább.

Incze Kinga

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!