A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Soha nem volt még ennyire értékes a készpénz

dollár USD deviza pénz
WASHINGTON, DC - MAY 20: Newly redesigned $100 notes lay in stacks at the Bureau of Engraving and Printing on May 20, 2013 in Washington, DC. The one hundred dollar bills will be released this fall and has new security features, such as a duplicating portrait of Benjamin Franklin and microprinting added to make the bill more difficult to counterfeit. Mark Wilson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A befektetőknek nem lenne szabad alábecsülniük a készpénz fontosságát a portfólióikban – mondja Mohamed El-Erian, az Allianz vezető gazdasági tanácsadója. Az eszközárak ugyanis teljesen elszakadtak a fundamentumoktól, ami akár veszélyes is lehet.
Vágólapra másolva!

A jegybankok eszközvásárlásai függetlenítették az eszközárakat a fundamentumoktól, és eltorzították a hagyományos piaci összefüggéseket – idézi a MarketWatch El-Eriant, aki a napokban riporterek körében nyilatkozott.

Ezt támaszthatja alá az is, hogy az S&P 500 rekordszintekre emelkedett 2014-ben és 2015 első felében, miközben a nyersanyagárak – különösen az energia – beszakadtak.

Új világ, új összefüggések

„A befektetők nem hagyatkozhatnak a tradicionális összefüggésekre mint kockázatcsillapító tényezőkre, ami igen értékessé teszi a készpénzt” – jelezte El-Erian. Éppen ezért

a készpénz rugalmasságot biztosít a portfóliók számára a stresszes időszakokban,

és pont a flexibilitása miatt jól használható taktikai vagy stratégiai célokra is – tette hozzá.

A legendás elemző jelezte, a nem konvencionális monetáris politika évei – beleértve az eszközvásárlásokat is – és a fiskális ösztönzés hiánya instabilitást idézett elő a fejlett gazdaságokban. A központi bankok ugyanis egyre kevésbé tudják elfojtani a pénzügyi piacok volatilitását, és bármilyen rázkódás, a kínai deviza leértékelésétől a brexitig, durva ingadozásokat válthat ki a piacokon – hangsúlyozta.

Mohamed El-Erian Forrás: REUTERS/© Fred Prouser / Reuters

Mindazonáltal El-Erian megjegyezte, jelenleg egy olyan kereszteződésnél állunk, ahonnan út nyílhat a recesszió, illetve a magas növekedés felé is a fejlett gazdaságok számára. Nehéz tehát felelős előrejelzést adni, mivel számos kimenetel lehetséges – mondta.

Forgatókönyvek a jövőről

Ezen kimeneteleket vizsgálva, az elemző felvázolt egy optimista és egy pesszimista forgatókönyvet is. A pozitív végeredménynek az alábbi a három legfontosabb pontja:

  • A legtöbb gazdaság tudja, mire van szükség – masszív fiskális költések az infrastruktúrára, segítve ezzel a gazdaságot, még akkor is, ha hiányzik ehhez a megfelelő politikai akarat.
  • A magánszektor elég jól el van látva készpénzzel, és ezt el is kezdik bérekre vagy tőkeberuházásokra fordítani.
  • Az innovációk alapjaiban alakítják át a pénzügyi világot, valamint a gazdaságok működését.

Ezzel szemben a pesszimista forgatókönyv szintén három pontban foglalható össze:

  • A politikai élet zavarossá válik, és az események, illetve az egyes intézkedések akadályozzák a gazdasági talpra állást (brexit, Trump).
  • A jegybankok követik a Bank of Japant, és nem lesznek elég hatékonyak, mi több, kontrapoduktívvá válnak.
  • Azzal, hogy a pénzügyi piacok elszakadtak a fundamentumoktól, a volatilitás oly módon megemelkedik, hogy végül beüt a gazdasági recesszió.

El-Erian az amerikai jegybank szerepét betöltő Feddel kapcsolatban megjegyezte,

nem tartja következetlennek a központi bank politikáját és előrejelzését.

A Fed a gazdasági adatoktól teszi függővé a döntéseit, és nincs más választása, mint hogy ezekre a gyorsan változó és sokszor egymásnak ellentmondó számokra reagáljon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!