A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Egyre inkább igyekszünk úgy élni, hogy közben tekintettel legyünk a környezetünkre. A fenntartható életmód a hosszú távú gondolkodásról szól: úgy élek ma, hogy gyermekeim, unokáim számára is óvjam a bolygót. Pedig minden környezetvédő lépést be lehet ágyazni a mindennapjainkba.
Vágólapra másolva!

Nyitott szemmel

Tudatosítsuk magunkban, mennyi erőforrást használunk fel nap mint nap. Ha egy kicsit utána nézünk, mi magunk is meg fogunk lepődni azon, akaratunkon kívül hány féle módon romboljuk környezetünket. Naponta kell döntést hozni, mivel utazunk, milyen háztartási készüléket választunk, milyen technológiával fűtjük-hűtjük a lakást, hol és hogyan vásárolunk. A tájékozottság és a tudatosság az alapja mindennek.

Már nem annyira megy az autó

Rengeteg lehetőség pótolja az autót: séta, kerékpár, roller, ha a gyerekekért megyünk vagy vásárolni ugrunk le, közepesen nagy távra pedig a tömegközlekedés jelent a környezetre nézve sokkal szebb alternatívát.

Főleg ha helyben termett

Ha a lakóhelyünkhöz közel, de mindenképp itthon termelt és előállított termékeket vásárolunk, több módon is környezetvédőn viselkedünk: a termék szállításához kevesebb üzemanyagot kell felhasználni, kevesebb csomagolóanyagra van szükség és ráadásul még a helyi termelőket is támogatjuk.

Mint az életünkre, úgy kell rá vigyázni Forrás: Dreamstime

Ha már úgyis veszünk mosógépet

Az A+ vagy A++ energiafelhasználású háztartási eszközök ára kicsit magasabb, de hosszú távon bőven visszajön az árkülönbözet a villanyszámlán. Nem is beszélve arról, hogy ezzel a környezetünket is jobban óvjuk. Ugyanez a helyzet a víztakarékos mosó- és mosogatógépekkel. Egy jó készülékválasztással máris hozzájárultunk ahhoz, hogy kisebb legyen ökológiai lábnyomunk.

Ültessünk fát

Mindenki tisztában van a fák jótékony hatásaival: oxigént termelnek, tisztítják a levegőt, megakadályozzák a talajeróziót, árnyékot adnak, lakhelyet biztosítanak a madaraknak és jó esetben még gyümölcs is terem rajtuk.

A víz az új arany

Ma több mint egymilliárd ember él a Földön úgy, hogy nem fér hozzá egészséges ivóvízhez. Mi olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy – még – nem érezzük a készlet szűkösségét, de közös felelősségünk, hogy ez így is maradjon. Vízfogyasztásunkat számos módon csökkenthetjük: ha a kádban fürdés helyett a rövid zuhanyzást választjuk, ha fogmosás közben elzárjuk a vizet, ha mindenképp megjavítjuk a csöpögő csapokat. Apróság mind, de nemcsak a számlánkon érződik majd a hatása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!