Nem a termelők rázzák helyre a GDP-t

őzon
Az alapvető gabonafélék, így a búza terméshozamát is veszélyezteti a jelenség
Vágólapra másolva!
Egyre inkább úgy tűnik, eltúlozta az optimizmust az előrejelzésben a jegybank, a prognózisok a hurrázott 3 helyett sokszor még a 2 százalékos növekedést is sokallják, írja a Világgazdaság. Ezen a mezőgazdaság nem fog tudni jelentősen változtatni.
Vágólapra másolva!

Rosszkor jöttek a viharok, még a lényegesnek tartott növények termésében is csak jó közepesre számíthatunk, így a cikk. Szakértők szerint a búza kisebb sikértartalma miatt kevesebb étkezési és több takarmánybúza lett, az árak is alacsonyak, ami szintén ronthatja a mezőgazdaság idei teljesítményét.

A gabonatermésen már most érződik az időjárás negatív hatása Forrás: Thinkstock

A Magyar Nemzeti Bank júniusi előrejelzése az akár 0,5-1 százalékpont bővülése alapvetően a bázishatásra támaszkodott: tavaly az agrárium 0,5 százalékponttal mérsékelte a hazai GDP növekedését. Ráadásul a gyengébb mezőgazdasági évet kedvező időszakok szokták követni. De a jó és rossz évek váltakozása nagyon gyenge lábon álló szabály, 2013-ban, amikor 1,9 százalékkal nőtt a GDP, a mezőgazdaság 0,6 százalékponttal segítette a növekedést. Tovább árnyalja a képet, hogy a tavalyi év nem volt kifejezetten gyenge, csak a megelőző két év sikerült remekül, ezt aztán nem tudta felülmúlni a termés.

A további részleteket itt elolvashatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!