A munkanélküliség növekedésétől tartanak a németek

migráns menekült Németország
Berlini fiatalok demonstrálnak a migránsok mellett
Vágólapra másolva!
Jövőre 2,86 millió munkanélküli lehet Németországban, ami 110 ezerrel több, mint az idei átlag, a növekedésért egy pénzügyminisztériumi elezés főként a menekülteket okolja. A munkaügyi miniszter már tavaly jelezte: csak minden tizedik migráns alkalmas munkavállalásra vagy szakmai képzésre.
Vágólapra másolva!

Németországban a nagyszámú menekült munkaerő-piaci megjelenése révén emelkedésnek indul a munkanélküliség, a regisztrált munkanélküliek száma jövőre éves átlagban 2,86 millió lehet, ami 110 ezres növekedés 2016-hoz képest - írta egy pénzügyminisztérium előrejelzés alapján a Bild című lap.

Tizedük találhat csak munkát

Andrea Nahles munkaügyi miniszter már tavaly szeptemberben az idei költségvetés vitájában azt mondta, hogy "nem a szíriai orvos a meghatározó típus" a migránsok között, és még

a 10 százalékot sem éri el a munkavállalásra vagy szakmai képzésre azonnal alkalmas emberek aránya.

Berlini fiatalok demonstrálnak tavaly ősszel a menekültek befogadása mellett Forrás: AFP/John Macdougall

A szövetségi munkaügyi ügynökség tapasztalatai szerint a piaci belépés utáni első évben a menekültek csupán 10 százaléka talál munkát, főleg a nyelvtudás, valamint az elhelyezkedéshez szükséges formális képzettség és munkatapasztalat hiánya miatt.

Volt már rosszabb is, 2005-ben

A Bild szerint a pénzügyminisztériumban elkészültek az első konkrét becslések a következő években várható folyamatokról. A tárca szerint a migránsok munkaerő-piaci beáramlása révén jövőre megtörik a regisztrált munkanélküliek számának 2013 óta tartó csökkenése.

A nyilvántartott állástalanok száma az előrejelzés szerint 2017-től folyamatosan emelkedik majd, és 2020-ban eléri a 3,1 milliót.

Ez ugyan növekedés, de a regisztrált munkanélküliek száma még így is elmarad a 2005 elején regisztrált - 5 millió feletti - történelmi csúcstól.

A tárca továbbá azzal számol, hogy folytatódik a foglalkoztatottság növekedése, 2020-ban éves átlagban 44,1 millióan állnak majd munkaviszonyban, ami nagyjából egymilliós növekedés a 43 millió körülire várt idei átlaghoz képest.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!