Felállni próbálnak a piacok az újabb nagy pofon után

olaj olajár olajfúrás
SWEETWATER, TX - JANUARY 19: An oil pumpjack works on January 19, 2016 in Sweetwater, Texas. Global oil prices continue their downward fall with U.S. oil dropping towards $27 a barrel, its lowest since 2003, on worries about global oversupply. Following a diplomatic agreement on nuclear fuel with America, Iran has forecast it will add 500,000 barrels per day to global production, following the lifting of sanctions. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A megelőző nap súlyos bukásai után emelkedni probáltak a tőzsdék Ázsiában, a lendület azonban egy két óra elteltével megtört, a trend előjelet váltott. Az év eddig eltelt részének hatalmas veszteségei után erős idegesség uralkodik a tőkepiacokon. A befektetők ma az európai jegybankároktól várnak iránymutatást. Ez tötént a világban, amíg aludt, és ez vár ránk ma. 
Vágólapra másolva!

Jórészt felfelé kezdték a csütörtöki napot az ázsiai tőzsdék, amelyet az első órákban jellemzően egyértelmű emelkedés követett: a vezető indexek 0,8-1 százalék körüli pluszt is mutattak. A trend azonban gyorsan megtört: közép-európai idő szerint fél hétkor a legtöbb irányadó ázsiai index közel 1 százalékos mínuszban járt, a japán Nikkei vesztesége ekkor 0,7 százalék volt.

Nem sokáig pihent az olajpiac

A szerdai nagy szakadások után az olajpiacon is mérséklődött az eladási hullám a nap elején. A (számunkra) hajnali kereskedésben a kifutó februári határidőt váltó márciusi szállítású észak-amerikai féltekén irányadó WTI olajfajta bőven 28 dollár fölött mozgott, és az észak-európai Brent kurzusa is jócskán e szint fölött járt. Rövid ideig tartott azonban a nyugalom: közép-európai idő szerint fél héthez közeledve már ismét 28 dollár alá ért a WTI kurzusa.

Beszakadt a piac

Az északi-tengeri Brent olajfajta szerdán 27,64 dollárra süllyed, WTI 26,55 dollára esett utóbbi több mint 6 százalékos bukást jelent.

Az amerikai könnyűolaj kurzusa 2003 óta nem mozgott hordónként 27 dollár alatti tartományban.

A Reuters reggeli értékelése szerint továbbra is a medvepiaci hangulat jellemzi az olajpiacot,

a fekete arany iránti kínálat napi 1-2 millió hordóval haladja meg a keresletet,

ami hatalmas nyomást jelent piacokra. Az áresés a gyengülő keresletet tükrözi – nyilatkozta a HSBC elemzője a hírügynökségnek. Az ANZ szakértője emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai Energy Information Administration (EIA) mai jelentése a nyersanyagkészletek alakulásáról újabb eladói nyomást hozhat.

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Ez vár ránk ma

Az EIA közép-európai idő szerint délutáni, az amerikai olajkészletek alakulásáról szóló jelentése mellett egy, kiemelt eseményre figyelnek majd a befektetők:

összeülnek az európai jegybankárok.

Az Európai Központi Bank (EKB) idei első kamatdöntő ülésén a várakozások szerint nem változtatnak a 0,05 százalékos irányadó rátán. Azt ugyanakkor szoros figyelemmel követik majd a piacok, hogy a döntés publikálását követő sajtótájékoztaton Mario Draghi, az EKB elnöke miként nyilatkozik majd. (A témáról bővebben itt olvashat.)

Itthon két fontos adat is napvilágot lát: reggel a Központi Statisztikai Hivatal

a keresetek alakulásáról tájékoztat,

délután pedig közzéteszi a Nemzetgazdasági Minisztérium a tavalyi

részletes államháztartási adatokat.

A fő számok már ismertek: Magyarország a kormány által előzetesen kitűzött célnál alacsonyabb, a megtermelt hazai éves össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő hiánnyal zárta a tavalyi évet. A ma délutáni adatok ennek részleteibe engednek majd bepillantást.

Öntötték a részvényeket a tengerentúlon

A nap közbeni mészárláshoz képest

mérsékelt eséssel zárták

a szerdai kereskedést az amerikai piacok. A nagy iparvállalatok mozgását követő index, a Dow 1,55 százalékos csúszással 15 767, az S&P500 1,19 százalékos eséssel 1859, a Nasdaq 0,11 százalékos veszteséggel 4472 ponton állapodott meg a kereskedés végén.

Nap közben azonban 3 százalék fölötti mínuszokat is mutattak

a benchmarkok.

Az év eleje óta tartó negatív hangulat miatt egyre többen szállnak ki a piacról. A hangulatot jól írja le, hogy a New York-i értéktőzsdén szerdán

1387 részvény ütött 52 heti mélypontot.

Az esést változatlanul az energetikai részvények vezették. A legnagyobbat a Chevron bukott (6,3 százalék), a cég részvénye 5 éve nem botlott ekkorát. Rossz napja volt az IBM és a Goldman Sachs részvényeseinek is, amelyek a várttól elmaradó negyedéves számokat jelentettek. A IBM 5, a Goldman Sachs 2,5 százalékot esett.

Hatalmasat hasalt Európa

Durva áresések jellemezték a szerdai európai kereskedést, amely 15 havi mélységbe rántotta a fő mutatókat. Egész nap zuhantak a részvények mint a kő.

Forrás: AFP/Adek Berry

A londoni értéktőzsde fő mutatója, a FTSE-100 az előző napi záráshoz képest 3,46 százalékot vesztett. A frankfurti DAX 2,82 százalékos mínuszt hozott össze. A párizsi CAC-40 3,45 százalékot bukott. A legnagyobb kelet-közép-európai tőzsde vezető részvényindexe, a varsói WIG-20 1,06 százalékkal apadt.

A nagy európai börzékhez képest mérsékelt eséssel zárult a kereskedés Budapesten. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe,

a BUX 1,99 százalékos csökkenéssel, 22 753,21 ponton

állapodott meg a nap végén. A trend nap közben végig egy irányba mutatott: lefelé. Minden vezető részvény gyengült.

A Magyar Telekom 1,25 százalékkal 395, a Mol 2,53 százalékkal 12 880, az OTP 2,24 százalékkal 5714, a Richter 1,65 százalékkal 5375 forintig esett a nap végéig az előző napi záráshoz képest. A kis- és közepes vállalatok részvényeinek mozgását követő BUMIX index 1630,04 ponton 1,02 százalékos veszteséggel búcsúzott a naptól.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről