Durván nőtt a kockázatos adózók száma

NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelület, NAV ADÓ, Adó, pénz, bevétel, e-bevallás, ügyfélkapu, ügyfél, bevallás,
NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelülete 2016.08.23.
Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben 36 ezerre nőtt a kockázatos adózók száma. Az előző negyedévben még mindössze 420 volt a negatív értékelés. Ez a harmadik alkalom, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal minősítette a cégjegyzékbe bejegyzett, valamint az áfaregisztrált adózókat. 
Vágólapra másolva!

Az, hogy a jogszabályváltozást követően számottevően emelkedni fog a kockázatos adózók száma, várható volt, hiszen a harmadik negyedévben már a kényszertörlés alatt álló adózók, valamint azok is kockázatosnak minősülnek, akik az adóteljesítményük 70 százalékát meghaladó adókülönbözettel vagy mulasztási bírsággal érintettek.

Forrás: NAV

Figyelemfelkeltő ugyanakkor, hogy a NAV, adózói életútjuk alapján csaknem 550 ezer adózót minősített a harmadik negyedévben, ebből (az előző negyedévi 420 után)

36 ezer kapott kockázatos minősítést, azaz a vizsgált cégek 6,6 százaléka került ebbe a kategóriába.

Mindezzel párhuzamosan

a megbízható adózók száma jelentősen nem változott,

továbbra is 190 ezren kerültek ebbe a kategóriába.

Tájékoztatás a minősítés eredményéről

A minősítés eredményéről azon vállalkozások kaptak értesítést elektronikus tárhelyükre, akiket első alkalommal minősített a NAV, vagy akiknek a második negyedévhez képest változott a minősítésük. Az eredmény az Ügyfélkapun keresztül elérhető eBEV portálon is lekérdezhető.

Az adóhivatal tavaly novemberben három kategóriát vezetett be: a vállalkozásokat megbízható, átlagos és kockázatos kategóriába sorolja. Érdemes a kedvező minősítésre figyelni, a megbízható adózó ugyanis számos előnyt élvez (egyebek mellett):

  • bírság esetén kedvezményt kap,
  • az ellenőrzés idejét maximálja és nem lépheti túl a hatóság,
  • évente egyszer pótlékmentes részletfizetési lehetőséget kérhet,
  • áfakiutalási kérelmét hamarabb teljesíti a NAV a jelenleg dívó 75 napos határidőnél,
  • bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása, hibás teljesítés esetén mulasztási bírság nélkül, határidő kitűzésével szólítja fel a kötelezettségteljesítésre.

A témáról további részleteket ebben a cikkünkben olvashat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!