A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Ma biztosan eldől, hogy merre indul az olaj ára

olaj iraq arbil erbil hewler UNREST ISIS ISIL energy FUEL Conflicts MIDDLE EAST khabat supply OIL refineries SQUARE FORMAT
ARBIL, IRAQ - JUNE 17: Erbil Refinery in Khabat of Iraq, 40 km west of Erbil city, supply fuel since the attacks of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) cause a recent fuel shortage in Iraq, June 17, 2014. (Onur Coban - Anadolu Agency)
Vágólapra másolva!
Noha az OPEC tagjainak számos kérdést kell megtárgyalniuk a piacok által igencsak várt szerdai ülésen, mindössze négy valószínű forgatókönyv állítható össze a találkozó eredményeiről.
Vágólapra másolva!

Mintegy három hónapnyi tárgyalás után most úgy tűnik, az Algériában felvázolt kitermelés-csökkentési terv veszélybe kerülhet – idézi a MarketWatch a Citi Futures szakértőjét, Tim Evanst. Azonban még ha megegyezés is születik a visszafogásról, az feltehetően egy kellemetlen és nehéz kompromisszum lesz – véli az elemző. Ebben a helyzetben pedig négy alapvető forgatókönyv vázolható föl a találkozó kimeneteléről.

Nincs megegyezés

A szeptember végén tartott algériai találkozón az OPEC tagok felvázolták annak lehetőségét, hogy napi 32,5-33 millió hordóra fogják vissza az olajkitermelésüket. A friss hírek szerint Szaúd-Arábia, mint az OPEC tulajdonképpeni vezetője, a cél alacsonyabb végét preferálná. A Goldman Sachs elemzői szerint ha összejönne a 32,5 millió hordós cél, akkor

az olajár elérné a hordónkénti 50 dolláros szintet.

A Brent típusú olaj árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Ha ez a forgatókönyv valósul meg, az kompromisszumot követelne meg a kisebb kitermelőktől, akik arra számíthatnak majd, hogy a következő időszakban enyhül rajtuk a nyomás. Mindazonáltal – teszik hozzá a Goldman elemzői –, ahhoz, hogy az olaj elérje az 50 dolláros árfolyamot, a piacnak látnia kell, hogy az OPEC valóban életbe lépteti a kitermeléscsökkentést.

Kollektív megállapodás nélkül

Az OPEC számára az egyik legnehezebb feladat, hogy kitaláljon és életbe léptessen egyéni kitermelési kvótákat. A kollektív megállapodást pedig erősen veszélyezteti, hogy számos ország, például Líbia, Nigéria, Irak vagy Irán, különböző okokra hivatkozva ellenzik az egységes csökkentést. Mindeközben a nem OPEC tag Oroszország ellentmondásos kommunikációt folytat arról, együttműködne-e a szervezettel.

Élénkülő hangulat

Közép-európai idő szerint szerda délelőtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2,71 dolláros (5,73 százalék) emelkedéssel elérte azt 50,03 dollárt.

Előzőleg az iráni olajügyi miniszter azt mondta, hogy az OPEC a kőolaj termelésének csökkentéséről és nem befagyasztásáról tárgyal. Még a szerdán Bécsben kezdődött megbeszélés kezdete előtt is bizonytalan volt, hogy mi lesz az OPEC egyik legnagyobb termelője, Irán álláspontja a termelés csökkentése kapcsán. Korábban azt mondta, hogy nem fogja vissza a termelését. A szerdai ülés szünetében az iráni olajügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy "Irán valószínűleg nem növeli a termelését, de előttünk van még néhány óra egyeztetés". A szaúdi olajügyi miniszter pedig azt mondta, hogy ha megszületik a megállapodás, akkor csatlakozásra szólítják fel a szervezeten kívüli olajexportálókat, amelyektől összességében napi 600 ezer hordónyi termeléscsökkentést várnak. (MTI)

Amennyiben Irak, Irán és Oroszország egyaránt megtagadja a részvételt, úgy Szaúd-Arábiának nem lesz más választása, mint hogy befejezi a tárgyalásokat – mondja a Macquarie Research közgazdásza, Vikas Dwivedi. A Goldman elemzői ezzel párhuzamosan úgy számolnak, hogy a megállapodás hiánya megemelheti az olajkészleteket 2017 első feléig, az árfolyam pedig 45 dolláros hordónkénti átlagot produkálhat ugyanebben az időszakban.

Miközben a Brent típusú olaj piaca mindössze 30 százalékos valószínűséget árazott be az egyezség kapcsán, amennyiben az olaj 40 dollár alá süllyed, azt igen nehéz lenne fenntartani – tették hozzá az elemzők.

Fagyasztás rekord szinteken

Abban az esetben, ha az OPEC a kitermelés befagyasztása mellett dönt, azt rekord kitermelési szintek mellett tenné meg. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint ugyanis

a szervezet októberben napi 33,83 millió hordós kibocsátási csúcsot produkált.

Nehéz döntés előtt az OPEC Forrás: AFP/Alexander Klein

Egy ilyen döntéssel az volna a probléma, hogy ezen a szinten nem támogatná érdemben az olajár rövid távú erősödését – jelezte Tyler Richey, a The 7:00's Report szerkesztője. Mindazonáltal egy ilyen határozat pozitív üzenetet közvetítene a piacok felé, amennyiben jelezné, a szervezet tagjai készek félretenni az ellentéteket, és közösen haladni egy meghatározott cél felé. Ez pedig nyitva hagyná a lehetőséget a későbbi kitermeléscsökkentések előtt – tette hozzá Richey.

Elhalasztott megegyezés

Végül az utolsó lehetséges opció a döntés elhalasztása. Richey szerint ez a piacok számára

ugyanazt jelentené, mint a megegyezés teljes hiánya,

mivel azt az üzenetet küldené, hogy az OPEC ugyanolyan cselekvésképtelen, mint az elmúlt két évben volt. Különösen úgy, hogy szeptemberben a szervezet még azt jelezte a piacoknak, hogy megértik a novemberi döntés fontosságát és szükségességét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!