Erősödő nyugtalanság a részvénypiacokon

durva veszély kockázat hangulat félelem befektetés tőzsde
Vágólapra másolva!
Az amerikai piacok látszólag nem állnak messze a mindenkori csúcsaiktól, mégis komoly aggodalmak övezik az USA gazdaságának állapotát. Az a különös helyzet állt elő, hogy míg régen ezeket a nyugtalanságokat a piac beárazta, most mintha az indexek eltávolodnának a valóságtól.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, az amerikai részvények nem tudtak új csúcsokra törni, az amerikai gazdaság pedig nem tükrözi a fogyasztói és üzleti bizalmi helyzetet – hangsúlyozza elemzésében Dan Steinbock, gazdasági elemző. Az EconoMonitor által közölt cikk szerint bár a piaci veteránok ismét előjönnek a májusi eladás régi szólamával, a mostani nyugtalanság ennél sokkal mélyebbre mutat.

A nagy zavar

A vezető piaci indexek helyzete nem túlságosan inspiráló. A Dow Jones egy évvel ezelőtt például közel 18 300 pontig emelkedett, és az idei első negyedéves szakadás után még mindig bőven a 18 ezres szint alatt tartózkodik. Hasonlóan viselkedett az S&P 500, amely tavaly meghaladta a 2100-as értéket is, majd a februári mélypont után a 2050-es szintet sem tudta tartani. Mindazonáltal ezek továbbra is igencsak túlértékelt szintek – hangsúlyozza az elemzés.

Hasonló aggodalmakra ad okot, ha megnézzük az elsődleges forgalomba hozatalok (IPO) és a felvásárlások és összeolvadások területeit, melyeket

tipikusan a piaci trendek előrejelzőiként tartanak számon.

Nemrég két vezető bank, a Citigroup és a Bank of America figyelmeztetett, hogy a piacok szűkülésével az IPO-k 2009-es mélypontra zuhantak, a felvásárlási és összeolvadási üzletek pedig szintén jelentős csökkenéstől szenvednek.

Van ok az aggodalomra Forrás: AFP/Spencer Platt

A félelmeket erősíti az is, hogy a Wall Street optimizmusukról híres cégei, még a Goldman Sachs is, negatív véleményeket fogalmaztak meg a részvénypiacokkal kapcsolatban az elmúlt időben. Az új aggodalmakat

a nagy részvénypiaci kivonulási hullám

is erősítette, ahogy április eleje és május közepe között mintegy 45 milliárd dolláros volt a tőkekiáramlás. Ez számos közgazdász szerint a legdurvább időszak volt 2011 augusztusa óta.

Növekvő nyugtalanság

A befektetők ezzel párhuzamosan számos kockázati tényezővel szembesülnek manapság a világgazdaságban – jelzi az elemzés. A kínai növekedés lassulása már egy ideje az egyik fő bűnös ebben a tekintetben, de az is erősen kétséges, hogy Japán idén képes lehet-e érdemben élénkíteni a gazdaságát. További problémaként merülhet fel, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed júniusban kamatot emel, viszont a piac korainak ítéli meg a lépést.

Az eurózóna szintén nem áraszt túl sok nyugalmat, ahol az Európai Központi Bank többszörös pénzpumpája sem tudta egyelőre rendesen talpra állítani a régiót, miközben Franciaország és Olaszország egyre súlyosabb kihívásokkal néz szembe. Az öreg kontinensen ezzel együtt a görög adósságproblémák is újra a felszínre kerültek, de a legsúlyosabb kockázati tényező mégis

a júniusi brit népszavazás

lehet az európai uniós tagságról. Amennyiben ugyanis a britek kilépnek, az tovább fokozhatja a piaci bizonytalanságot és a volatilitást.

A brit népszavazás odavághat az indexeknek Forrás: AFP/Oli Scarff

Az olajpiac szintén olyan terület, amelyre oda kell figyelni.

Az OPEC ugyanis dönthet úgy júniusban, hogy továbbra is tartózkodik az olajkitermelés visszavágásától,

ami ugyancsak újabb aggodalmakra adna okot. Ha pedig ezt követően további amerikai energiacégek mennének csődbe, úgy a pénzügyi szektor egészén is fokozódna a nyomás.

Nem elhanyagolhatók továbbá a Demokrata és a Republikánus párt júliusi jelöltállító konvenciói, amelyek után fokozódhat a piaci volatilitás. Az látszik tehát, hogy

a következő hónapokban számos kockázati tényező helyez majd nyomást a befektetőkre,

és ez valószínűleg csak fokozódni fog.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről