A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Friss levegő áramlik a piacokra

szélkakas irány változás tőzsde
Vágólapra másolva!
Bár a befektetők egyre kétségbeesettebben vadásznak a hozamokra, az elmúlt időszakban igen nehéz volt megtalálni a nagy sztorikat. Ráadásul az is nyitott kérdés egyelőre, hogy beköszönt-e egy nyári részvénypiaci rali. Ez a környezet pedig egészen új színben tüntetheti föl a frissen tőzsdére lépő cégeket.
Vágólapra másolva!

Noha a befektetők még mindig tartják a két lépés távolságot a frissen tőzsdére lépő vállalatoktól, azok árai kezdenek igencsak vonzónak tűnni, ahogy a piac stagnál – nyilatkozta a CNBC-nek Peter Toogood, a City Financial Investment Company befektetési igazgatója. Mindazonáltal az elsődleges kibocsátások (IPO-k) iránti érdeklődés úgy is alacsony, hogy a befektetők komoly értékeket hagynak az asztalon. Tízből mindössze egy olyan kibocsátás van, amelyet felkapnak a menedzserek – jelezte Toogood.

Félelem és felívelés

Ezzel szemben mások úgy vélik, manapság

a nagy lehetőségek időszakát éljük.

Az IPO-kereslet ma igen erős – mondta Gareth McCartney, a UBS részvénypiaci szakértője. Kiemelte, húsvét után 19 tranzakción keresztül 6,5 milliárd dollárt vontak be a cégek az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régióban. Ez pedig egyértelműen a növekvő lehetőségekre utal.

A Nasdaq is elkezdhet felpörögni Forrás: Nasdaq.com

Az USA-ban ezzel együtt a Nasdaq-on erős frusztráció volt érezhető. Sok cég jelezte ugyanis, hogy szándékában áll tőzsdére lépni, végül aztán mégis sokan visszaléptek, elsősorban a piaci bizonytalanságok következtében. Mindazonáltal

a Nasdaq is javuló képet mutat.

Noha az év eddigi szakaszában lassú volt az IPO-aktivitás, az év második felére és 2017-re folyamatos erősödés várható – mondta Adam Kostyál, a Global Listing Services EMEA alelnöke. Megjegyezte, a Nasdaq-on öt amerikai tőzsdére lépés volt a múlt héten, Európában pedig hat várható ezen a héten. Ez pedig erős lendületet mutat, tekintve a piac jelenlegi állapotát.

Átmeneti állapot

A nagy kérdés azonban, hogy ez vajon csak átmeneti élénkülés-e a piacon, ahogy közeledik a június 23-án esedékes brit népszavazás az EU-tagságról, majd egy lehetséges amerikai kamatemelés akár júniusban vagy júliusban, továbbá a spanyol választások.

Lehetséges tehát, hogy – amint McCartney mondja – ez csupán egy húsvét utáni

átmeneti kedvező állapot, mielőtt a komoly kockázati tényezőt jelentő események beütnek.

A menedzserek ugyanis tisztességes hozamra vágynak, de a kockázati étvágy továbbra is alacsony. Erre lehet példa a Hotel Chocolat esete, amely elég szép, 40 százalékos felpattanást mutatott a május eleji IPO után, de a tranzakciók részleteiből kiderül, számos befektető csak a korai fellendülést lovagolta meg, majd inkább eladott.

Kevés kockázatot vállalnak a hozamvadászok Forrás: Pixabay.com

Az egyes szektorok tekintetében Kostyál jelentős aktivitásra számít az egészségügyi és a technológiai cégek részéről a skandináv országokban és az Egyesült Államokban. Emellett számos biotechnológiai és szoftvervállalat nyújtott be IPO-igényt, de az elemző szerint a pénzügyi cégek és a fogyasztói márkák is erősek lesznek.

Mindazonáltal csak kevés elemző mondaná a jelenlegi helyzetre, hogy ez minden piaci szereplő álma – teszi hozzá McCartney. Jelenleg azonban

a piac nyitott és aktív, úgyhogy nem érdemes túlságosan halogatni a tőzsdére lépést

– mondta.

Ezzel együtt a befektetők alapvetően két szempontot figyelnek az IPO-k kapcsán a mai környezetben:

  • a felmutatható strukturális növekedést és
  • az osztalékhozamot.

Úgy tűnik tehát – zárul az elemzés –, hogy napjainkban a kincsvadászat elsődleges taktikája, hogy gyorsan kell mozogni és szokatlan helyekre érdemes merészkedni a tisztességes árakért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!