Véget ért a nagy menekülés

Gold arany
A small bullion weighing 500 grammes is leant against a large gold bar weighing 12 kilogrammes at a bullion dealer in Munich, Germany, 14 November 2008. Photo: Peter Kneffel
Vágólapra másolva!
Miután az arany 2016-ban jelentős emelkedéseket produkált, az RBC Capital Markets nyersanyagpiaci elemzője szerint most úgy tűnik, a nemesfém elérte a tetőpontját.
Vágólapra másolva!

Az arany idei, nagyjából 24 százalékos menetelése teljesen indokolt volt – mondta a CNBC-nek Christopher Louney, az RBC Capital Markets nyersanyagpiaci stratégája. A brit EU-népszavazás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed politikája körüli bizonytalanságok, valamint az általános makrogazdasági aggodalmak egyaránt elősegítették az arany erősödését – tette hozzá az elemző. Mindezek mellett a volatilitás, illetve az alacsony hozamok szintén a nemesfém raliját támogatták.

Mindazonáltal ahogy a fenti kockázatok kezdtek elhalványulni,

a klasszikus menedékeszköznek számító arany ereje is csökkenésnek indult.

A július 6-án elért idei csúcsot követően a nemesfém árfolyama mintegy 4 százalékot gyengült.

Az arany árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

A pesszimista előrejelzés megelőzte a Fed ezen a héten esedékes kamatdöntő ülését, melytől a piaci szereplők jelentős része azt várja, hogy a jegybank tartózkodik a szigorítástól. Az RBC azonban arra figyelmeztet, hogy a laza monetáris politika folytatásától nem érdemes az arany jelentős emelkedését várni.

„Úgy látjuk, hogy

– mondta Louney. Lehetséges egy 10 vagy 15, esetleg 20 dolláros emelkedés, de az árfolyam nem fogja megütni az idén már tapasztalt 1365 dolláros szintet – tette hozzá. Az arany unciánkénti árfolyama közép-európai idő szerint hétfő délelőtt 1320 dolláron mozgott. Az RBC az idei évre 1258 dolláros átlagos árfolyamot jelzett előre az arany piacán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről