Áramfogyasztási rekord: Paks2 lehet a megoldás

villanyvezeték villamnypózna villany áram vezeték
Electrical towers with spectacular clouds in Germany, 8.January 2014. Photo: Frank May
Vágólapra másolva!
A mostani áramfogyasztási rekordot is rámutatnak arra, hogy Paks2 megépítésével nőhet a hazai ellátásbiztonság, és kevésbé leszünk kiszolgáltatva az importnak – írta legfrissebb blogbejegyzésében Aszódi Attila.
Vágólapra másolva!

Évtizedes rekordokat döntöttek meg az elmúlt napokban az európai piaci villamosenergia-árak, miközben a rendkívül hideg időjárás miatt csúcsra járatott atomerőművekből több nem működik és az energiaszektor sztrájkokkal küzd. (...) Egy megawattóra ára Németországban 90,5 euróba, míg Belgiumban 110 euróba kerül.

Nyugat-Európában a tőzsdei áramárak tavaly októberben érdemben emelkedni kezdtek. Az áremelkedés egyik oka, hogy

Franciaországban több atomerőművet felülvizsgálatokra időlegesen le kellett állítani.

Ezen erőművek leállása miatt a francia tőzsdei villamosenergia-árak jelentősen növekedtek, és ez érdemben megemelte a francián kívül a német és a svájci árakat is – olvasható Aszódi Attila blogjában.

Magyar árnövekedés

A paksi bővítésért felelős kormánybiztos szerint a magyar piaci folyamatokról hasonlóan elmondható, hogy az áramtőzsdei árak az elmúlt két hétben érdemben megemelkedtek. A január 16-tal kezdődő héten a magyar áramtőzsdei nagykereskedelmi villamosenergia-árak 80-100 euró/MWh-s sávban alakultak, de az azt megelőző napokban is a megszokottnál magasabb szinten mozogtak.

A hazai áramellátás-biztonságot Paks2 megépítése nagyan segítheti Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank May

Az árnövekedés oka részben az európai villanypiacon fent említett okokból adódó szűkös piac, részben pedig a kiemelkedően magas hazai villanyfogyasztás lehet. A legmagasabb, közel 6800MW-os fogyasztási időszakokban

az import-export szaldó igen magas szinten, 2000 MW körül alakult,

azaz jelentős importpozícióban voltunk – olvasható a bejegyzésben.

Paks2 kell

Felmerül a kérdés, hogy számíthatunk-e hosszú távon erre az importra – tette föl a kérdést Aszódi Attila. Nyilvánvaló, hogy egy országon belüli ellátási problémák esetén az adott országok először saját fogyasztóikat látják el villannyal, és addig az export korlátozására is hajlandók.

Ezt szerződéssel aligha lehet kiküszöbölni.

Ezért tud problémás lenni egy esetleges ellátási válsághelyzetben az import magas aránya – tette hozzá. Úgy látja, a Paks2 blokkjai az időjárástól függetlenül, országhatárainkon belül lesznek képesek olcsón, megbízhatóan, környezetbarát módon villamos energiát termelni, erősítve a hazai villamosenergia-ellátás biztonságát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről