A jegybanknak 24,4 milliárd euró deviza- és 3 tonna aranytartaléka van

arany gold
Aranytömbök Bécsben - ebből szeretnének minél többet otthon látni az osztrákok
Vágólapra másolva!
Az MNB nem adta el az aranyat, sőt, a jegybanknak mintegy 3 tonna aranytartaléka volt 2016 végén. A jegybank közleménye szerint ez néhány évtizede még 60 tonna volt.
Vágólapra másolva!

A jegybank devizatartalékai 2016 végén 24,4 milliárd eurót tettek ki, aranytartaléka pedig 100 ezer uncia, ami mintegy 3 tonnának felel meg, mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatornán. Palotai Dániel hangsúlyozta, hogy

Az MNB mindig kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az ország elegendő devizatartalékkal rendelkezzen, hogy Magyarország devizatartaléka a nemzetközi nagy intézmények, a hitelminősítő intézetek, a piaci szereplők által elvárt szintet legalább elérje, de inkább meghaladja azt, közölte az ügyvezető igazgató.

Nem adták el az aranyat Forrás: Lisi Niesner | Bloomberg | Getty Images

Palotai Dániel elmondta, hogy

a devizatartalékokat egyfajta biztosításként kell elképzelni,

egy országnak tehát csupán akkora devizatartalékot kell tartania, ami az ország sebezhetőségével, a sérülékenységével összhangban van. Az elmúlt években nagymértékben csökkent Magyarország sérülékenysége, ami részben köszönhető egy sikeres költségvetési fordulatnak, valamint a külső adósság csökkentésének.

Palotai szerint ezért sokkal kisebb devizatartalékokra van szüksége az országnak, mint néhány évvel ezelőtt, amikor a magyar gazdaság a legsérülékenyebbek közé tartozott. Példaként említette, hogy a 24,4 milliárd euró devizatartalék közel 10 milliárd euróval kisebb, mint néhány évvel ezelőtt volt.

A rendszerváltás előtt még több mint 60 tonna aranyunk volt

Az aranytartalék érdemi leépítése a nyolcvanas évek végén kezdődött meg és 1992-ben zárult le, amikorra a korábbi 60 tonna feletti készlet mintegy 3 tonnára mérséklődött. Az ország aranytartaléka az elmúlt közel 25 évben stabilan alakult - írja közleményében az MNB. A jegybank az aranytartalék zömének eladásából származó, ellenértékként kapott devizát alapvetően biztonságos, likvid és magasabb várható hozammal rendelkező külföldi állampapírokba fektette.

Magyarország nemzetközi tartalékainak alakulása Forrás: MTI

Az ország külső sérülékenysége szempontjából nem önmagában az aranytartalék mérete számít, hanem a nemzetközi tartalékok együttes állománya tölt be kiemelt szerepet.

Az MNB devizatartalékai jelenleg megfelelő szinten állnak

a jegybank szerint. A 2016 végén több mint 24 milliárd eurót meghaladó tartalékszint érdemben meghaladja a befektetők, elemzők által is szoros figyelemmel kísért tartalékmutatókat.

Csökkent az ország sérülékenysége

A sérülékenyebb országoknak nagyobb devizatartalékot kell tartaniuk, miközben az erősebb és stabilabb országok esetén az alacsony, de megfelelő szintű devizatartalék tartása indokolt. Az elmúlt évek gazdaságpolitikájának eredményeként Magyarország sérülékenysége érdemben mérséklődött:

  • a külső adósság és az államadósság folyamatosan csökkenő pályára állt,
  • egészségesebb adósságszerkezet alakult ki,
  • kivezetésre kerültek a lakossági devizahitelek,
  • sikeres fiskális konszolidáció és monetáris politikai fordulat ment végbe és
  • megtörtént a növekedési fordulat.

Ezeket az eredményeket immáron elismerik a hitelminősítők is, amely tükröződik Magyarország befektetésre ajánlott hitelminősítésében is. Ezzel megnyílt a lehetőség az alacsonyabb, de biztonságos devizatartalék tartására, ami egy jelentős eredménynek tekinthető.

A tartalékok elmúlt két évben lezajlott mintegy 10 milliárd eurós csökkenése önmagában évente mintegy 25-30 milliárd forinttal javította az MNB eredményét. Az alacsonyabb tartalékszint így jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az MNB tavaly be tudott fizetni 50 milliárd forint osztalékot a költségvetésbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről