Így érdemes meggazdagodni negatív kamatok mellett

szilveszter
koppenhága
Vágólapra másolva!
Miközben már majdnem öt éve negatív kamatok működnek Dániában, a skandináv ország háztartásai gazdagabbak, mint valaha. Ráadásul a mínuszok mellett is öntik a pénzt a bankbetétekbe.
Vágólapra másolva!

A dánok annyi készpénzzel rendelkeznek, hogy már nem is igazán tudják, mit kezdjenek vele. Éppen ezért bár a skandináv gazdaság tartja a negatív kamatok világrekordját, a dán lakosság mégis soha nem látott készpénzmennyiséget tárol a bankszámláin – írja a Bloomberg.

A központi bank adatai alapján Dániában a bankbetétek értéke 812,3 milliárd koronára (117,1 milliárd dollár) emelkedett decemberben. Ez a Nykredit becslése alapján

a legmagasabb szint, mióta 16 éve elkezdték vezetni a statisztikát.

Ráadásul a szám akkor is rekordnak számít, ha megtisztítják az inflációs és a szezonális hatásoktól.

Dánia lakossága lenyűgöző növekedést tapasztalhatott a reálbérek terén – mondta Tore Stramer, a Nykredit vezető közgazdásza. A negatív kamatkörnyezet – a benchmark ráta mínusz 0,65 százalékos – ugyanis az országban folyamatosan bővülő foglalkoztatással, és ami talán még fontosabb, virágzó lakáspiaccal társult. Mi több, a bankok tartózkodtak attól, hogy áthárítsák a negatív kamatot a kereskedelmi ügyfelekre.

A dánok a legjobbat hozzák ki a mínuszokból Forrás: AFP/Marwan Naamani

Stramer számítása szerint minden férfi, nő és gyerek 21 ezer dollárnak megfelelő értékű bankbetéttel rendelkezik, amennyiben az összesített számot átlagoljuk.

Nem mellékesen erős hátszelet ad a lakáspiacnak, hogy a jelenlegi helyzetben a

dánok egyaránt tudják növelni a fogyasztásukat, csökkenteni az adósságaikat, valamint bővíteni a vagyonukat

– hangsúlyozta a közgazdász. Az adósságkezelés egyébként Európa más részein ennél sokkal kellemetlenebb tendenciákat mutat.

Éppen ezért különösen jelentős, hogy a rekord vagyoni helyzet mellett vannak arra utaló jelek, hogy a dánok elkezdték leépíteni a „gazdag világ" elkölthető jövedelemhez viszonyított legnagyobb bruttó adósságterhét. Először fordul ugyanis elő 2009 óta, hogy azok aránya, akik leépítették a jelzáloghiteleiket, meghaladta azokét, akik olyan hitellel rendelkeznek, melyek alapján egy meghatározott ideig csak kamatot kell fizetniük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!